BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-hitel - Lélegzethez juthat Izland, de a kilábaláshoz több kell

Miközben Izlandon a hosszas tárgyalások után összeállt tízmilliárd dollár körüli külföldi mentőcsomag gyors elfogadására készül a törvényhozás, a magyar, ukrán és szerb példát követve Törökország és Lettország is a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult pénzügyi segítségért.

Izland számára az IMF 2,1 milliárdos hitelkeretét a dán, a finn, a norvég, a svéd, az orosz és a lengyel kormány, valamint a Dániához tartozó Feröer-szigetek nagyjából 3 milliárdos támogatása egészíti ki.

Az így összejövő ötmilliárd dollárhoz jön Nagy-Britannia és Hollandia kölcsöne, amelyből a skandináv szigetország kárpótolni tudja a csődbe jutott Icesave brit és holland ügyfeleit. Az összesen tízmilliárd dollár körüli mentőcsomag lélegzetvételnyi szünethez juttatja Reykavíkot, ám nem old meg minden gondot: az izlandi bankok a pénzügyi válság kirobbanásakor 60 milliárd euróval tartoztak külföldi partnereiknek, és Geir Haarde kormányfő szerint országának 24 milliárdra volna szüksége a teljes válságkezeléshez.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.