BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Repedezik a költségvetés a bankcsomag alatt - Nehéz kezdet elé néz Obama

Az Egyesült Államokban megkezdett új költségvetés év első hónapjában (októberben) mindenidők rekord veszteségét könyveli el a büdzsé, a banki csomag kifizetéseinek hatására.

Az októberi költségvetési hiánya 237,2 milliárd dollárt tett ki, amely több mint a négyszerese az egy évvel ezelőtti adatnak, és az egész évre tervezett hiány felét éri el! Igaz, a terveket biztosan felül kell majd írni – mondják közgazdászok, akik szerint teljes mértékben irreálissá vált a Bush kormány nyár közepi prognózisa.

A hatalmas deficitet a 700 milliárd dolláros bankcsomag első kifizetései hozzák össze: az amerikai kormány 115 milliárd dollárt költött hitelintézetek részvényeinek felvásárlására. Jellemzően októberben a kormányzati kiadások is rekord szintre emelkedtek: 402 milliárd dollárt költött el az Egyesült Államok kormánya. Elemzők szerint nehéz lesz visszafogni a költségvetési hiány elszabadulását, ugyanis Barack Obama választási ígéretében egy újabb gazdaságélénkítő csomagról beszélt, amellyel enyhíteni próbálja a 30-as évek óta legsúlyosabb pénzügyi válság reálgazdasági hatását.

Mindeközben az államháztartás bevétele 7,5 százalékkal csökkent októberben a gazdasági lassulás hatására: 164,8 milliárd dollár folyt be a kasszába. A szeptemberrel végződő tavalyi költségvetési év összesen 454,8 milliárd dolláros hiányt mutatott ki. A Bush kormány júliusi számításai szerint az idei év hiánya 480 milliárd dollár körül alakul majd, de akkor még nem kalkulálták bele a 700 milliárdos banki csomagot a számokba. A szakértők számításai szerint várhatóan ezt felül kell majd írni, és az egész éves deficit nagy valószínűséggel ezer milliárd dollár fölött fog landolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.