BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romániában is magyar forgatókönyv lesz?

A román jegybank megemelte az idei és a jövő évi inflációs prognózisát, a magas élelmiszer- és energiaárakra, valamint a fokozódó bérnyomásra hivatkozva.

A jegybank elnöke Mugur Isarescu idén év végére 6,7 százalékos, jövőre átlag 4,5 százalékos ütemű pénzromlást vár. Fokozódó bérnyomást válthat ki a ma kezdődött sztrájk.

A román sajtó attól tart, hogy a megemelt bérkövetelés miatt Románia is a pénzügyi válság áldozatává válhat. Egyelőre csak egy szakszervezet, a Spiru Haret döntött úgy, hogy már hétfőn elindítja a novemberre tervezett közalkalmazotti sztrájkhullámot. A többi oktatási érdekvédelmi szervezet várhatóan november 10-én tiltakozik hasonló módon a kormány döntése ellen, amellyel a jövő év áprilisára halasztotta a pedagógusok 50 százalékos béremeléséről szóló törvénytervezet hatályba lépését.

Romániában is érvényesülhet "a magyarországi forgatókönyv", ha a kormány eleget tesz a felelőtlen politikusok által támogatott szakszervezetek béremelési követeléseinek - írja hétfői számában a Gandul című román napilap. A tekintélyes bukaresti újság annak kapcsán írt kommentárt Románia és Magyarország gazdasági helyzetéről, hogy a román kormányra erőteljes nyomás nehezedik a közalkalmazottakat képviselő, 50 százalékos béremelést követelő szakszervezetek részéről.

A szerző megállapítja: Románia nem küszködik még jelentős finanszírozási gondokkal, mivel a jegybank valutatartaléka fedezi Románia adósságának a 90 százalékát. De a külföldi fizetési gondok azonnal megjelenhetnek - írja a lap - mihelyt a román hatóságok a Nemzetközi Valutaalap tanácsainak megfelelően nem válaszolnak a nehéz külföldi gazdasági helyzethez alkalmazkodó szolid adó- és bérpolitikával.

A román jegybank friss adatai szerint az országnak októberben 1,3 milliárd euróval nőtt a deviza tartaléka: 27,3 milliárd euróra. A jegybanknak továbbá 103,7 tonna arany tartalékkal is rendelkezik. A jegybank a múlt héten változatlanul 10,25 százalékon tartotta az alapkamatot (amely a hazánkat követően a második legmagasabb ráta az EU-ban). A román lej az elmúlt évben 9 százalékot gyengült az euróval szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.