BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

40 dollárhoz közelít az olaj a gázai események miatt

Az ázsiai piacokon a kőolaj ára negyven dollárhoz közelített a Gázai övezetet ért izraeli légicsapások miatt. Az áremelkedés már második napja tart.

A hétfői szingapúri kereskedésben a februári jegyzésű nyersolaj ára 39,70 dollárra emelkedett. Ez újabb 1,99 dolláros áremelkedést jelent, a pénteki záróár 37,71 dollár volt – jelenti az AP. Izrael vasárnap minden eddiginél nagyobb intenzitással folytatta a Hamasz elleni harcot a Gázai övezetben, felkészülve egy esetleges invázióra.

A csapások során eddig háromszáz palesztin vesztette életét, a Hamasz pedig egyre inkább Izrael belső területeit támadja rakétáival. A Fuel First Consulting energiaipari elemzője szerint elképzelhető, hogy az olaj árának emelkedését a konfliktus eszkalálódásával kapcsolatos félelem motiválja, ugyanakkor Gerard Rigby szerint ez ma még nem mondható ki. Az elemző hozzátette: az Izrael és a Hamasz között dúló harcok rövidtávon mindig áringadozást okoznak, ennek mértékbe azonban tolerálható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.