BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A biztosítókat is visszaveti a válság - nő az öngondoskodás szerepe

A pénzügyi válság nem hagyta érintetlenül a biztosítókat sem, jövőre az inflációval megegyezően nőhet a biztosítók díjbevétele, majd jelentősebb bővülés 2010-től várható - mondta az MTI-nek Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára.

Trunkó Barnabás hangsúlyozta: a válság a bankvilágból indult ki, de elsőként mégis a világ egyik legnagyobb biztosítási birodalma, az amerikai AIG dőlt be. Ugyanakkor a hitelválság az európai biztosítási piacot nem érintette jelentősen, de minden nemzetgazdaságban a biztosítási szektor a legnagyobb intézményi befektető, és ebből a pozícióból a szakma már nem úszta meg. A hazai biztosítási piacon is bekövetkezett egy csőd - utalt a MÁV Általános Biztosító Egyesülettel (ÁBE) történtekre a főtitkár - de ezt majd csak a jövő század tájékozatlan gazdaságtörténészei fogják a pénzügyi válság rovására írni - mondta.

Egyes biztosítók vezetői adatokkal vélik bizonyítani azt, hogy gazdasági válság idején az emberek biztonságra vágynak, ezért a biztosítókat kevésbé érinti a lassulás, mint mondjuk a bankokat, vagy a termelő cégeket. Erre a felvetésre Trunkó Barnabás úgy reagált, hogy egy szociológus, vagy egy pszichológus biztosan kandidálni tudna abból, hogy válságok idején miért nő a biztosítás iránti bizalom és kereslet. Egy azonban nyilvánvaló: a bizonytalanság mindig öngondoskodási hajlamot generál. A lassulás jeleit azonban a biztosítási szakma már az idei adatain is érzi, hiszen a fejlődés - hosszú évek óta először - az infláció mértéke alatt maradt. "Abban bízunk, hogy a biztosítás területén ez a lassulás szerényebb mértékű lesz, mint más ágazatokban, és főleg: rövidebb ideig fog tartani" - mondta.

A jövő évi várható díjbevétellel kapcsolatban úgy fogalmazott: "a fejlődés közelíteni fogja az infláció mértékét, 2010-ben pedig már reálnövekedéssel is számolhatunk". A biztosítók nagyon gyorsan tudnak reagálni a gazdaság változásaira, elsősorban termékfejlesztéssel és dinamikus értékesítéssel. Ez a kamatadó bevezetésekor is kiderült - tette hozzá.

A kormány törvényi szintre akarja emelni a jelenleg kormányrendelettel szabályozott kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) szabályozását. A szakma véleményét tolmácsolva a MABISZ főtitkára elmondta, már egy alkotmánybírósági kontroll is bebizonyította, hogy nincs szükség törvényi szintű szabályozásra. Bár a kgfb az állampolgárok és gazdálkodók széles körét érinti, a rendszer folyamatos és szükségszerű módosításait felesleges kitenni parlamenti vitáknak. Az új szabályozástól a rendszer további liberalizálását várja, elsősorban a "kampánynak" nevezett időszak megszüntetését. Ő személyesen a teljes díjliberalizáció híve. Decemberben a parlament "megkegyelmezett" a biztosító egyesületeknek. A szakember szerint egy egyesület vezetőinek vétkei miatt nem célszerű korlátozni egy gazdálkodási formát. A MÁV ÁBE csődjét azonban nem kizárólag az egyesületi vezetők vétkei, vagy mulasztásai okozták - hangsúlyozta Trunkó Barnabás.

Szerinte a szakmának egyértelműen és egységesen az a véleménye, hogy a teljes felügyeleti eszköztár és arzenál bevetése esetén ez a csőd nem következhetett volna be. Az egyesületi forma működőképes, de sokkal átgondoltabb ellenőrzést és szabályozást igényel. A nem megfelelően elemzett és kezelt kockázat - a MÁV ÁBE esetében - többmilliárd forintos terhet ró az egész veszélyközösségre, vagyis az autósokra. Trunkó Barnabás a klasszikus életbiztosítások reneszánszát várja a jövőben.

Ugyanakkor bízik abban, hogy ez nem a unit-linked biztosítások terhére történik majd. Nem csak a biztosítók favorizálják ezt a terméket, az ügyfelek körében is igen népszerű - érvelt Trunkó Barnabás. A pénzügyekben járatos ügyfeleknek továbbra is komoly lehetőségeket ígér ez a módozat - tette hozzá. A szakember szerint a tárgyilagos elemzők elismerik, hogy a magyar biztosítási piac termékkínálata nem marad el a fejlettebb európai országokétól.

"Ebben persze közrejátszott az is, hogy a külföldi anyabiztosítók - saját piacaikon már bevált termékeit - igazítottuk a hazai igényekhez és lehetőségekhez" - mondta. A zátonyra futott magyar egészségbiztosítási reform nem volt haszontalan: a biztosítók erre is felkészültek, és sorra jelennek meg a piacon kiegészítő termékeikkel, hogy betöltsék ezt a fehér foltot. Az elkövetkező években felerősödik a pénzügyi kockázatok kezelése, és a tisztségviselők felelősségbiztosítása is - a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.