BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hirtelen elzárhatják a "pénzcsapot" Kelet-Európa felé

Hirtelen megállhat a tőkebeáramlás a kelet-európai államokba, ha az ott domináns szerepet játszó bankcsoportok refinanszírozási problémákkal szembesülnek.

Ezt állapítja meg egy tegnap közzétett, az osztrák jegybank által készített tanulmány. A régióban – mutat rá a dokumentum – viszonylag kevés nyugat-európai bankcsoport (köztük három osztrák) uralja a piacot, így nagy a dominóeffektus veszélye, vagyis a válság hatásai gyorsan végigsöpörhetnek az összes szereplőn.

Ennek ellenére a jegybank szakértői nem ítélik különösebben veszélyesnek a helyzetet, hiszen a régióban domináns hitelintézetek tőkésítettsége erős, üzleti modelljeik biztosítják az eredményességet, illetve viszonylag alacsony a refinanszírozásra való utaltságuk is.

A dominóhatás ugyanakkor ellentétes irányba is érvényesülhet, mégpedig akkor, ha maguk a leánybankok szembesülnek problémákkal, zavarokat okozva ezzel az egész csoporton belül.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.