BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Reméljük, hogy az USA megvédi a kínai pénzügyi érdekeket - kínai nyilatkozat

Találkozójukon Kína és az Egyesült Államok biztosította egymást támogatásáról a pénzpiaci válságban, de kisebb feszültséget is lehetett érezni a levegőben.

Az USA szemét mindenekelőtt az szúrja, hogy Kína továbbra is hagyja nemzeti valutáját felértékelődni, míg az ázsiai partnert Amerika megkérdőjelezhető válságkezelése aggasztja - írja a Reuters. A kínai pénzügyminisztérium munkatársa sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: reméli, az USA megvédi a kínai pénzügyi érdekeket.

Peking 2 billió dolláros tartalékának több mint 60 százaléka dollárban van, ezen belül is kiemelkednek az amerikai kincstárjegyek, valamint a Fannie Mae és a Freddie Mac korábban kibocsátott - mára szintén állami felügyelet alá került - ingatlankötvényei.

Az egész világ visszafogta lélegzetét, amikor a kínai jegybank ezen a héten engedte a jüant finoman esni a dollárhoz képest. A pénzügyminisztériumban elmondták: Kínának hosszú távú célja a valutareform, ahol mindvégig szem előtt tartják az árfolyam stabilitását.

Valójában a találkozó a várakozások jegyében telt: a kínaiak is feszült figyelemmel várják az Obama-adminisztráció beiktatását és első lépéseit az ázsiai óriás felé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.