BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyenge forint is rontja a BUX eredményét

Gyenge forgalom és zuhanó árfolyamok jellemzik, nem csak a hazai, hanem a régiós tőzsdéket. Péntek délután a Budapesti Értéktőzsde vezető mutatója, a BUX index 2,19 százalékos süllyedéssel 11 486, 78 ponton tanyázott.

A részvényszekció forgalma rendkívül alacsony: épphogy 5 milliárd forint volt. A kosarat főleg az OTP húzza le, közel 6 százalékos árfolyamveszteségével.

Gyurcsik Attila, a Concorde elemzője szerint még nem vagyunk túl a legrosszabbon, ugyanis a banki hitelportfolió romlását még nem látni teljesen át. A hazai deviza zuhanása további pofont ad a bankpapíroknak, így a pénteki OTP mélyrepülésre is bizonyára hat, hogy 300 forint körül cserél gazdát ma az euró. A vezető hazai hitelintézet árfolyama ma délutánig 5,53 százalékot zuhant 2287 forintig. A hitelportfolió romlásának mértéke egyébként is nagyban függ az árfolyamtól. A hazai lakosság tipikusan svájci frankban adósodott el, amellyel szemben a forint, az utóbbi három év átlagárfolyamához képest 25 százalékot gyengült. Vagyis a törlesztő részletek visszafizetése nehézséget okoz a devizahiteleseknek. A recesszió mélyülése is negatívan érinti a bankszektort, ezért most „nem szeretjük a bankokat” – mondja Gyurcsik Attila.

A Mol árfolyamára viszont pozitívan hathat, ha megköti végre az INA-val a szerződést. (Egyelőre az energetikai vállalat részvényei változatlan 9400 forintos árfolyamon forognak, mert fel vannak függesztve. A horvát terjeszkedés azonban javíthat a profit kilátásokon – véli az elemző.

A Concorde elemzője szerint a gyógyszergyártókat lehet most szeretni. Rájuk például pozitívan hat a gyenge forint (még inkább az erős dollár). Viszont az ukrán és orosz jelenlét ”partner kockázatot” jelent, főleg az Egis esetében, ahol egy orosz partner bedőlése is mutatja a veszélyeket. A forint gyengülésénél még súlyosabb lehet a hrivnya és a rubel gyengélkedése, ez viszont árfolyamkockázatot is jelent a gyógyszergyártóknak. A Richter árfolyama ma délután 1,84 százalékot zuhant 26 800 forintra. Az MTelekom árfolyama péntek délután 2,21 százalékot süllyedt 572 forintra.A régiós mutatók közül a prágai PX index 1,18 százalékos mínuszban, a varsói WIG-20 2,14 százalékos mínuszban, míg a bécsi ATX plusz 0,04 százalékon mozgott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.