BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy pletyka indíthatta be a forint mai mélyrepülését

Historikus értéken mozog a forint, az euróval szembeni árfolyama péntek délelőtt érintette a 290-es értéket. Egyre fokozódik az eladói hullám a devizapiacon, amit az összes feltörekvő devizanem megérez.

 Németh Dávid, az ING bank elemzője szerint a jegybanknak fékeznie kellene a kamatvágásokat. Az elemző szerint már januárban indokolt lett volna szünetet tartani a csökkentési ciklusban, amelyre most februárban sor is kerülhet, vagyis a jegybank 9,5 százalékon tarthatja az alaprátát.

Az óvatosság most rendkívül indokolt, ugyanis a forint árfolyama annyira volatilis, hogy a legcsekélyebb pletyka is kilőheti az árfolyamot. Németh Dávid szerint a mai gyengülést is egy „alaptalan” pletyka indította be, amely szerint valamelyik hitelminősítő rontani készül a magyar devizaadósság besorolásán.

Az MNB évvégére esetleg képes lehet 7,5-8 százalékra süllyeszteni az alaprátát, de ha tartósan gyenge marad az árfolyam, akkor lehet, hogy e fölött ragad be a kamatszint. Németh Dávid szerint nagy a nyomás a jegybankon, hogy kamatot vágjon, ugyanis ha hangulatváltozás történik a hitelpiacon és beindulhat Magyarországon is a hitelezés, akkor - a mostani válság tanulsága alapján - érdemes kerülni a devizahitelezést. Vagyis minél alacsonyabb forint felár kell, ahhoz, hogy hazai eszközben történhessen az eladósodás.

Egyébként a forint gyengülése beleillik a régiós trendbe. Az elmúlt öt napban, szinte az összes szomszédos deviza árfolyama zuhant. A lengyel zloty például áttörte a 4,4-es értéket és 4,41-re gyengült a közös pénz ellenében. Ezen a héten közel 3 százalékot veszített az értékéből a lengyel fizetőeszköz az euróval szemben.

A forint vesztesége is ekkora mértékű (2,9 százalék az euróval szemben) ezen a héten. Idén eddig 7,7 százalékot esett a hazai deviza árfolyama. A török líra közben az 1,7-es értéket lépte át a dollárral szemben. (két és félhónapos rekord mélyszint), az elmúlt öt napban 2,3 százalékot gyengült.

A cseh korona ezen a héten 1,7 százalékot gyengült az euróval szemben (ebből ma 1 százalékot) 28,255 korona egy euró. Benoit Anne, a Merrill Lynch londoni deviza elemzője szerint a forint az egyik legtörékenyebb deviza most, a rossz makro környezet miatt. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén 1,6 százalékkal csökken majd, míg a cseh 1,7 százalékkal nőhet, a lengyel pedig 2 százalékkal fog bővülni. Benoit Anne szerint az idei első negyedév végére 305 forintba fog kerülni egy euró.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.