BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi lesz a forinttal a kamatvágás után?

A hazai deviza árfolyama enyhe erősödéssel reagált a délutáni kamatcsökkentésre, de az elemzők szerint az árfolyamot inkább a régiós hatások rángatják. Továbbra is volatilis mozgásra kell számítani, ami akár még a kamatesési ciklust is megakaszthatja a jövőben. A zloty árfolyama ugyanis négy és fél éves rekord mélyre süllyedt az elmúlt öt napban, ez pedig a forintot sem engedi vissza a 280-as szint alá.

 Délelőtt öt forintot gyengült a magyar pénz az euróval szemben, egészen 284,35-ös értékig. Jobbágy Sándor, a CIB bank elemzője szerint az összes régiós devizán kamatcsökkentési nyomás van, emiatt kerültek gyenge pályára ezek a pénzek. A recessziós félelem mellett, az orosz rubel több lépéses leértékelése is gyengítő hatást gyakorol, ahogyan az euró-dollár mozgás sem kedvez most a feltörekvő devizáknak. Jobbágy Sándor szerint nem volt meglepő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése, sőt pozitív, hogy 75 és 100 bázispontos vágásra is történt javaslat az ülésen. Az elemző szerint a következő két hónapban még 50-50 bázispontot vág a tanács, március végére 8,50 százalékra süllyed majd a ráta, év végére pedig 7 százalékon leszünk. Jobbágy Sándor a jegybanki kommentáron sem lepődött meg, mint mondta, a döntéshozóknak most alig kell figyelniük az inflációra, és amennyiben a pénzügyi stabilitás engedi, újabb vágások következhetnek.

A forint mozgása továbbra is volatilis marad, az opciós jegyzések azt mutatják, hogy a jelenleginél is gyengébb szintet fog tesztelni a piac. Az elemző arra számít, hogy a történelmi 286 forintos euró érték fölé kerülhet a kurzus, akár a 290-300 forintos sávba is. Szerencsés, hogy a jegybank nem kommunikálja ezt az árfolyam várakozást, ugyanis az erősítené a piac tesztelési szándékát. Várhatóan a jegybankot sem zavarja még néhány forintnyi gyengülés, Jobbágy Sándor nem vár az októberihez hasonló spekulációs hullámot az idén.

Németh Dávid, az ING szakértője viszont úgy véli, hogyha valóban a 290-300 forintos sávba ragadna a forint árfolyama, az megakaszthatja a jegybanki kamatcsökkentést, sőt még egy ideiglenes emelést is kikényszeríthet. Az elemző erre akár esélyt is lát. Németh Dávid szerint a feltörekvő piacokon erős „több mint korrekciós” hatás érvényesül. Az elmúlt öt évben tapasztalt deviza erősödés fele egyszerűen erodálódott az elmúlt fél évben az összes hasonló piacon. Németh Dávid szerint ennek az egyik oka, hogy a fejlett piacokon megtörtént az agresszív kamat vágások sorozata (még az euró térségben van némi mozgástér), ezzel szemben a feltörekvő piacokon erős még a nyomás a monetáris döntéshozókon, hogy kövessék a nagy jegybankokat. Ez a nyomás hat kelet közép európai pénzekre is, elsősorban a lengyel zlotyra. Varsóban jelenleg öt százalékos az alapkamat, de az év végére 2,5 százalékot várnak az elemzők, ez pedig rendkívüli nyomással bír a zloty árfolyamára, amely 2004 novembere óta nem volt olyan gyenge szinten, mint ma: 1,6 százalékot, 4,3451-re süllyedt a kurzus (az elmúlt öt nap egyik legrosszabban teljesítő devizája, 4,6 százalékos gyengülésével).

Ez mozgatta délelőtt a forintot is, amelyre viszont a kamatvágás semlegesen hatott – véli Németh Dávid. Jelenleg a 282-283-as sávban mozog az árfolyam. Németh Dávid szerint pozitív jel lehet a feltörekvő piacokon, hogy a hitelválság óta kimenekült tőke még a kockázatosabb állampapírokba is elkezdett visszamerészkedni. Erre jó példa, hogy az utóbbi napokban 30-40 milliárd forintnyi külföldi állampapír vásárlás történt a hazai piacon is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.