BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsóbb lehet a frankhitel!

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) szerdán bejelentette, hogy február másodikától kezdődően, hetenként deviza-csere ügyleteken keresztül frankot cserél euróra a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB). A frank-likviditást segítő ügylet legalább április végéig eltart. A konstrukció - az SNB és az Európai Központi Bank, valamint a Lengyel Nemzeti Bank között létező konstrukciókhoz hasonlóan – lehetővé teszi az MNB számára svájci frank likviditás nyújtását magyarországi bankoknak devizaswap-ügyletek formájában - közölte a jegybank szerdán.

Az első ügyletet hétfőn bonyolítja az MNB, majd ezt követően is minden hét első kereskedési napján reggel 9 és fél 10 között lehet korlátlan számban legalább 5 millió eurónyi ajánlatot benyújtani. Amennyiben a benyújtott ajánlatok összessége meghaladja az 5 milliárd eurót, egy milliós egységnyi csomagokban lehet pénzt cserére kínálni. Ugyan ezen a kereskedési napon állapítja meg a jegybank a svájci frank rögzített árát, de a technikai induló árfolyam az aktuális árfolyam 95 százaléka lesz meghatározva. A mostani tervek szerint a hetente bonyolításra kerülő devizaswap ügyleteket április végén függesztik majd fel.

Korábban az alpesi ország jegybankjának elnök-helyettese, Philip Hildebrant már jelezte, hogy Svájc pénzkínálatát igazítani fogják a megnövekedett kereslethez és korlátlanul dobnak piacra frankot. Már akkor is mindenki értette, hogy ez azokat a kelet-közép európai országokat – elsősorban Magyar- és Lengyelországot – segíti, amelyeknél az utóbbi években megugrott devizahitelezés legnépszerűbb eszközévé vált a svájci frank, alacsony kamatfelára és kedvezőnek tűnő árfolyammozgása miatt. Németh Dávid, az ING elemzője szerint régóta szükség volt erre a lépésre és ez most rendkívül jó hírnek tekinthető, ugyanis ezzel várhatóan teljesen megoldódik az alpesi ország devizájában történő hitelfinanszírozás. A bankoknak egyszerűen euróhoz kell jutniuk a piacon és ezzel biztosítékuk lesz a frank megszerzésére is – véli az elemző.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is úgy nyilatkozott, hogy sokkal korábban már meg kellett volna tenni ezt a lépést. A hír mindenképpen pozitív, hiszen segíti a bankok refinanszírozását, így likvidebbé és olcsóbbá válik Magyarországon a frankpiac, amely az utóbbi időben olyan mértékben kiszáradt, hogy a hitelintézeteknek rövidlejáratú bankközi kamatra kellett frankot szerezniük (3-6 hónapos swap ügyletekkel). Most a piaci árnál jóval olcsóbban juthatnak frank-forráshoz a bankok. Az elemző szerint áttételesen a frank-forint árfolyamára is hatással lehet a csere-ügylet, ugyanis ettől javulhat a hazai eszközök megítélése a külföldi befektetők szemében. A magyar gazdaság sebezhetőségének ugyanis az egyik legfőbb oka a magas devizahitel állomány, amely az árfolyamzuhanásnak köszönhetően a bedőlés veszélyét idézte fel a kockázat kerülő befektetők szemében. Számítások szerint Magyarországon a hitelintézeteknél levő frank alapú lakossági és ingatlan kölcsönök állománya 4400 milliárd forint körül lehetett november végén (26,3 milliárd frank). Azóta a hazai deviza árfolyama 12,5 százalékot gyengült a frankkal szemben, amely árfolyama az euró ellenében is izmosodott az elmúlt hónapokban. A forint egyébként erősödött a hír bejelentését követően, kora reggelé 283,77-es szintig kapaszkodott az euróval szembeni kurzus, de délután visszatért a 285 és 286 közötti sávba. A két elemző szerint direkt árfolyamhatása nem lesz a csereügyleteknek.

Az SNB elnöke, Jean-Pierre Roth szerdán a Davosi Világgazdasági Forumon a frank stabil helyzetéről beszélt, és kiemelte, hogy az erős deviza rontja az ország versenyképességét. A frank az euróval szemben 7,7 százalékot erősödött az elmúlt félévben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.