BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorodik az amerikai pénzügyi szabályozás

Az új amerikai kormány gyors intézkedéseket tervez az ország pénzügyi szabályozási rendszerének megszigorítására, írta a The New York Times vasárnap.

Szigorúbb szövetségi szabályok vonatkoznak rövidesen a fedezeti alapokra, a hitelminősítő intézetekre és a jelzáloghitel-ügynökségekre, nagyobb ellenőrzéssel azok fölött a bonyolult pénzügyi eszközök fölött, amelyek hozzájárultak a mostani pénzügyi és gazdasági válsághoz.

A most nagyrészt ellenőrizetlen cégeket és pénzügyi eszközöket vissza kell téríteni a szélesebb ellenőrzési ernyő alá, egyebek közt ez derül ki abból az újság által látott jelentésből, amelyet egy nemzetközi bizottság készített, Paul A. Volcker, Barack Obama elnök gazdasági csapatának egyik vezető tagja irányításával.

Az intézkedések egy részéhez új törvények kellenek, másokat rendeleti úton vezethetnek be az illetékes kormányhivatalok. Meg akarják szüntetni az érdek-összeférhetetlenséget a hitelminősítő intézeteknél, amelyek korábban magas befektetési osztályzatokat adtak azokra a bonyolult és végül bizonytalanná vált pénzügyi eszközökre, amelyek a piaci felfordulás forrásai voltak.

A pénzintézetek azért fizették a hitelminősítőket, hogy segítsenek e pénzügyi eszközök kialakításában, majd tőlük kaptak minősítést ezekre az eszközökre. - Amíg nem tisztázzuk a honoráriumrendszert, nem tudjuk rendbe rakni az érdek-összeférhetetlenséget sem, és senkinek sem lesz bizalma a hitelminősítésekben - idézte az újság Mary L. Schapirót, az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) kijelölt elnökét a The New York Times. Hasonlóképp vélekedik a kijelölt új pénzügyminiszter, Timothy Geithner is.

A jelzáloghitel-ügynökségekre jelenleg a szövetségi hatóságok felügyelnek, de ellenőrzésükben ezentúl szerepe lesz a SEC-nek is. A kormány a származékos értékpapírok forgalmának új szabályozásán is dolgozik, különös figyelemmel a piaci hitelbiztosítási kötvényekre (CDS), amelyeket a tervek szerint egységesíteni kellene, egy vagy több meghatározott tőzsdén lehetne csak forgalmazni, és egyetlen központi elszámolóházon keresztül elszámolni, ami megkönnyítené az ellenőrzést, írta az újság.

- Szabályozási rendszerünk nem tudott mit kezdeni a válság megjelenésével. A válság napvilágra hozta országos ellenőrzési rendszerünk komoly hiányosságait - idézte a lap Carl Levin demokrata párti szenátort. A bankok és más pénzintézetek elhanyagolták a kockázatkezelést, "egzotikus" befektetési eszközöket alakítottak ki, amelyeket nem támogattak megfelelően kibocsátóik, meggondolatlan kölcsönfelvételi szokások alakulhattak ki a lakásvásárló közönség körében, és mindezt túl laza állami ellenőrzés kísérte, írta az újság. Emlékeztetett arra, hogy a szabályozási rendszer megerősítésével már majdnem egy éve kezdett birkózni az előző, Bush-kormányzat, de az előző pénzügyminiszter, Henry Paulson javaslatai nem szerepelnek a mostani tervek között. Szerepelnek viszont olyanok, amelyeket a Bush-kormányzat elvetett, például, hogy a fedezeti alapokat kötelezően be kellene jegyezni a SEC-nél. Elemzők arra is emlékeztetnek, hogy a pénzügyi szervezetek és eszközök felügyeletét az előző demokrata párti, Clinton-kormányzat idején lazították fel az Egyesült Államokban az 1990-es évek végéig.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.