BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre nőtt a befektetési alapok vagyona!

Minimális mértékben ugyan, de a tavalyi év utolsó hónapjában nőtt a hazai befektetési alapok vagyona. Tőkebeáramlás is volt, és a piaci teljesítmény is hozott egy keveset a konyhára.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona decemberben 0,7 százalék-kal nőtt, és a hónap végén 2526 milliárd forintot tett ki. A hónapban 11 új alap indult, 1 pedig megszűnt, így a BAMOSZ tagjai december végén 412 alapot kezeltek. Az alapokba összesen 14,5 milliárd forint tőke érkezett, a piaci teljesítmények pedig 3 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

Az alapok összvagyonának 55 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok száma kettővel nőtt, a 181 alap vagyona 2 százalékkal csökkent decemberben, mert a közel 30 milliárd forint tőkekivonást a piaci teljesítmények vagyont növelő 12 milliárd forintos értéke nem tudta ellensúlyozni. A zártkörű értékpapíralapok száma hét új alappal nőtt, a 29 alap vagyona a hónapban 25 százalékkal nőtt, egyedül a zártkörű származtatott alap vagyona csökkent, de elindult egy pénzpiaci, kötvény és egy egyéb alap is.

A hónap végi 193 milliárd forintos vagyon az alapok összvagyonának 7,6 százaléka. (A grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.) Az ingatlanalapok száma a hónap során nem változott, a 26 alap vagyona 2,4 százalékkal csökkent. Összvagyonuk a hónap végén 383 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 15,2 százaléka. Az alapokba 3,6 milliárd forint új tőke érkezett, az alapok vagyonát ugyanakkor 13 milliárd forint veszteség csökkentette.

A hazai ingatlan alapok alapjainak vagyona a hónapban 2,9 százalékkal csökkent, vagyonuk mintegy 70 milliárd forintot tett ki. A hónapban 1 új nyilvános garantált alap indult, decemberben a 155 nyilvános garantált alap összvagyona 0,9 százalékkal nőtt, 513 milliárd forintos hó végi vagyonuk az összvagyon 20,3 százalék-a. A közel 300 millió forint friss tőke az új alap hatása, ugyanakkor a piaci teljesítmények is 4,1 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. A 21 nyilvános származtatott alap vagyona 5,3 százalékkal nőtt, december végén 35 milliárd forint volt. A hónap során az alapok 1,3 milliárd forint friss tőkét vonzottak, míg a hozamok 500 millió forinttal növelték a vagyont.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.