BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Bizottsághoz fordulnak a bankok

A Kelet Közép Európában (KKE) tevékenykedő európai bankok közös levélben kérik az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki egy 12 pontos válságkezelő programot a térség pénzügyi stabilitásának megőrzésére.

 A legfontosabb, hogy a tőkemérleget erősíteni kell a KKE térségben tevékenykedő leánybankokban – vélik a többségében osztrák, olasz és belga hitelintézetek. A javaslat támogatásáról biztosított az osztrák kormány is és Angela Merkel német kancellár asszony is szükségesnek tartja a térség stabilitását.

„Az anyabankok és a térség kormányainak közös felelőssége a stabilitás megőrzése” - nyilatkozta a múlt hónap végén Amelia Torres, az EU pénzügyi biztosának szóvivője. Az osztrák bankoknak a legnagyobb a kitettsége a közép európai térségben, összesen 230 milliárd értékben ruháztak be a Balti tenger és a Márvány tenger közé szorult szubrégióba (ez az érték az osztrák nemzeti össztermék 80 százaléka).

Neil Shearing a londoni Capital Economics feltörekvő piaci szakértője szerint jó irány a kezdeményezés, ugyanis ha elkezdenek a bankok – tőkehiány miatt - bedőlni a térségben, az óriási űrt hagyhat a recessziótól sújtott országok pénzügyi rendszerében, valamint a nyugat európai anyabankok helyzetét is súlyosbíthatja a leányaik bedőlése (utóbbi akár az egész európai bankszektort veszélybe sodorhatja – vélik a Nemzetközi Valutaalap szakértői).

A programot támogatná a francia pénzügyminiszter Christine Lagarde is, valamint az Európai Újjáépítési és Beruházási Bank (EBRD) elnöke Thomas Mirow is, aki úgy nyilatkozott: „a nyugati bankok az utóbbi évek sikeres növekedését élvezték a régióban, most szükséges fenntartani a térségben a jelenlétüket”. A bankcsoport között található többek között az UniCredit, az Erste Csoport, a Raiffeisen Bank, a Société Général és a KBC, az általuk jegyzett tervezet szerint pénzügyi alapot kellene létrehozni a térségben működő leányok likviditásának biztosítására, amelynek forrása lehetne az Európai Központi Bank, és az unió kohéziós alapja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.