BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A devizahitelekért nem csak az emberek vaksága, hanem a pénzügypolitika a felelős

A devizahitelek magas számáért nem az emberek vaksága és nem is a bankok rossz tájékoztatása, hanem elsősorban a monetáris és fiskális politika a felelős – mondja a Corvinus Egyetem makroökonómiai tanszékének adjunktusa az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A nagyon magas alapkamat és az erős deviza kombinációja ugyanis ahhoz vezet, hogy sokkal kedvezőbb egy deviza alapú hitel, mint egy forint alapú, a hitelfelvevő pedig, bár tudja, hogy van kockázat, ezt lelkileg nehezen súlyozza be.

A devizahitelek mögé tett kormánygarancia Misz József szerint korlátozottan és kis mértékben mindenképpen hasznos. Az intézkedést nem tartja megkésettnek, szerinte eddig még nem történt komolyabb baj, a 300 forintos euró még nem okozza a devizahitelek tömeges bedőlését, ezzel valahol 320 forint körül kellene számolni. A forint megerősítésére két lehetősége van az MNB-nek: vagy kamatot emel, vagy a intervencióval forintot vásárol a devizapiacon.

A kamatemelés lehetőségeit ugyanakkor elég korlátozottnak látja a szakember, hiszen már 2008 októberében volt egy 300 bázispontos emelés, amiből aztán 200 bázispontot időközben fokozatosan visszavett a jegybank. Egy újabb emeléssel szerinte az MNB már a hitelességét veszélyeztetné, azt üzenné ugyanis, hogy ha baj van, akkor hirtelen megemeljük a kamatot, aztán meg az első adandó alkalommal gyorsan visszaengedjük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.