BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami támogatásért lobbizik a Lízingszövetség

A Magyar Lízingszövetség szerint szükséges és fontos kiterjeszteni a kormány ”lakásmentő csomagját” a lakáslízingre is.

A március 2-i parlamenti szavazáshoz a támogatást a lízingre is kiterjesztő törvénymódosító indítványt nyújtott be a szövetség, hogy azok is részesüljenek az állami garanciából, akik számára a lakásfinanszírozáshoz a lakáslízing volt a legkedvezőbb megoldás.

A Parlament hétfőn szavaz az úgynevezett „lakásmentő csomag” törvénytervezetről. A törvény célja a válság miatt önhibájukon kívül munkanélkülivé vált magánszemélyek ingatlanhiteleire állami garanciát vállalni annak érdekében, hogy a hitelfelvevők ne kerüljenek az utcára fizetésképtelenség esetén. A Lízingszövetség – amely évek óta lobbizik a minisztériumoknál, hogy szüntessék meg a lízinggel kapcsolatos diszkriminációt – módosító indítványt nyújtott be a törvénytervezethez, amelyben azt kérik, hogy az állami garanciavállalás terjedjen ki a lakáslízingre is.

A törvénytervezet kizárólag a hitelfelvevőknek nyújtana segítséget, holott a lakáslízing szerződést kötött ügyfeleket ugyanúgy érinti a válság. Ha ebben a formában marad a törvény, akkor azok a jellemzően néhány éve dolgozó fiatalok kerülhetnek az utcára, akik lízingelték a lakásukat, mivel számukra a lakáslízing volt a legkedvezőbb megoldás – hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

A szövetség 2008 év végi adatai szerint a lakáslízing állomány 40 milliárd forintot tesz ki, ez a teljes finanszírozott lakásállomány egy százaléka. Az új lakáshoz jutásnak ezt a formáját jellemzően pályakezdők, fiatal párok választják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.