BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Amerika nélkül is lehet parát kreálni!" Semmi nem segít a befektetői hangulaton?

Mindenki lépjen a pánikgombhoz! Amerika nélkül is lehet parát kreálni! A tegnapi tengerentúli szünnap arra volt jó, hogy tovább gyengítsék az amúgy is pengeélen táncoló befektetői idegrendszert, és a helyzet csak fokozódott ma reggel is – írja a Cashline iránytűje.

Az amerikai autógyártóknak ma kell letenniük az asztalra reorganizációs tervüket. Kíváncsian várja a piac, hogy milyen ötletekkel tud előhozakodni a GM-Chrysler duó, hogy kezdetét vegye történetük legnagyobb cégátalakítása, megmentve magukat a csődtől. A reorganizációs tervre ugyanakkor azért is szükség van, mivel csak ennek fejében biztosítható a következő időszakra az állami pénz, tudniillik decemberben úgy ítélték oda számukra közel 18 milliárd dollárt, hogy valami ütős tervet kell prezentálni februárra, ennek hiányában viszont visszakérhető lehet
a segély.

A hangulaton viszont nem segít, hogy egyes találgatások szerint a GM extra 5 milliárd dollárt kérne a kormányzattól, különben csődvédelmet kér, bár ezen híreszteléseket egyelőre tagadták az érintettek. Ma az amerikai gyorsjelentések kapcsán érdemes egy pillantást vetni majd a Wal-Mart számaira (a piac 99 centes egy részvényre jutó eredményt vár az egy évvel ezelőtt 1.03 dollárhoz képest).

Már-már pánikszerű eladások jellemezték az ázsiai kereskedést, ahol igazából nem jelent meg semmilyen komolyabb hír, de az óvatosság és aggodalom a globális bankszektorral, autógyártókkal és az amerikai gazdasággal kapcsolatban jelentős eladói nyomást generált. 37 dollár fölött zárta a tegnapi napot az amerikai könnyűolaj márciusi lejárata, ma reggel azonban tovább süllyedt a jegyzés, így 36 dolláros szint közelében is járt az árfolyam. A forgalom tegnap relatíve alacsony volt az amerikai piacok zárva tartása miatt. A sávozó olajár azonban egyre fájdalmasabb az olajtermelőknek, tegnap az IEA próbálta felbeszélni az olajárakat azzal, hogy olajkínálati krachot jósolt 2010-re (mivel szerintük a helyreálló kereslettel nem tud majd lépést tartani a kínálat).

Itthon: A forint tegnap történelmi mélyponton járt az euróval szemben, ez azonban csak átmenetinek bizonyult, mivel a ma reggeli hangulatban már 309 közelében is járt a keresztárfolyam. A jelenség továbbra sem egyedi, a forint lengyel zloty-val és a cseh koronával gyengül, de a többi kelet-középeurópai deviza is követi ezeket. A piaci kommentárok szerint a forint elmúlt időszaki gyengülése alááshatja az MNB kamatcsökkentési ciklusát, a piaci várakozások szerint a jövő hétfőn esedékes kamatdöntésen a 9.50%-os kamat szinten tartásáról dönthet a grémium. Mi azonban úgy véljük, hogy még egy ilyen hangulatban is van lehetősége a jegybanknak a kamatcsökkentésre, bár természetesen sok múlik a megfelelő kommunikáción.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.