BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az élet ág bukta a legnagyobbat - Példátlan visszaesés a hazai biztosítóknál

Negyvenmilliárd forinttal, azaz csaknem 5 százalékkal csökkent tavaly a magyar biztosítók összesített díjbevétele a 2007-es eredményekhez képest.

A visszaesés az elmúlt tíz év adatainak tükrében példátlan, 1999 óta ugyanis egy számjegyű növekedés is mindössze egyszer fordult elő. A rekord az ezredfordulón volt, akkor majdnem 30 százalékkal tudott bővülni a piac, de az elmúlt három esztendőben is 15, 21 és 12 százalékkal nőtt. 2007 végén a bevételek már látható távolságba kerültek az 1000 milliárd forinttól (930 milliárd).

A tavalyi első fél évben még aligha volt kétséges, hogy év végére elérik az "álomhatárt". A válság azonban a biztosítási szektor terveit is felülírta, és elsősorban az élet ágban rombolt: ide több mint 47 milliárd forinttal kevesebb pénz érkezett tavaly, mint egy esztendővel korábban.

A nem élet ág olcsóbban megúszta, sőt, 7,5 milliárddal bővülni is tudott. A múlt év legnagyobb vesztese a megtakarításhoz kapcsolt (unit-linked) életbiztosítás volt, éppen az, amelyik az elmúlt évek slágerének számított.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.