BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB esetében lehet némi aggodalom

Kedvezően fogadták a piaci szereplők három régiós jegybank (cseh, lengyel, magyar) összehangolt kamatemeléséről szóló piaci pletykákat tegnap, a forint is komolyabb mértékben izmosodott a csütörtöki kereskedésben (308 feletti szintekről 298-ig erősödött).

A lengyel és cseh jegybank esetében ez nem lenne meglepő, mivel hasonló lépésekre számított a piac, az MNB esetében azonban lehet némi aggodalom ennek kapcsán – írja a Cashline iránytűje. A legfrissebb konszenzusok szerint (portfolio.hu, Reuters) a jegybank nem változtat a 9.50 százalékos alapkamaton a jövő hétfői döntés keretében. Mi azonban úgy véljük, hogy a jelenlegi devizapiaci mozgásokat alapvetően nem a jegybanki alapkamatok különbsége vezérli, így egy megfelelő kommunikációval tálalva akár további kamatvágásra is van lehetősége az MNB-nek. 2

20 fős létszámleépítésre készül a Mol, amely a hazai létszámának 4 százalékra rúg (ez csak az anyavállalatot érinti). A blue chipek közül egyébként az OTP már múlt pénteken jelezte, hogy 500 dolgozójától válhat meg itthon, ez az anyavállalati dolgozók 6 százalék-át jelentené. Árfolyamhatás tekintetében továbbra is semlegesnek véljük ezen híreket.

Az amerikai inflációs adatokra szegeződik ma a világ szeme! Éves szinten is negatívba fordulhat a tengerentúli inflációs adat, ami csak fokozhatja az így is egyre komolyabb deflációs félelmeket. Habár az amerikai vállalati gyorsjelentés szezon lassan lecseng, mára is marad egy-két csemege. Ilyen lesz ma két nagy kiskereskedelmi áruház, a JC Penny és a Lowe’s negyedéves száma, ami hozhat egy kis felbolydulást ezen az egyre csak lemorzsolódó piacon. A két vállalat eredménye a tengerentúli piacnyitás előtt lát napvilágot.

Újabb lokális mélypontokat ütött az ázsiai indexek többsége ma reggel, a negatív hangulat mellett leginkább a bankszektor mínuszaiban manifesztálódott. Üde színfoltnak bizonyult azonban Kína, miután tegnap a kormányzat újabb ösztönző csomagot jelentett be, ezúttal a könnyű- és vegyipart serkentenék adó- és hitelkedvezményekkel. 14 százalékos száguldással nyugtázták a befektetők a tegnap megjelent heti készletadatokat, amelyek a várakozásokkal ellentétben készletcsökkenést és több finomított termék esetében keresletnövekedést jeleztek.

Ezt pedig remekül el lehetett helyezni hírként az árrobbanással kapcsolatban, amelyet valójában talán sokkal inkább a pánikszerű short-zárások vezethettek. A márciusi lejáratú amerikai határidős könnyűolaj ma fut ki, így hétfőtől az áprilisi lesz a legközelebbi kifutás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.