BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét rekordmélyben a forint

Ismét rekordmélyre gyengült ma délelőtt a forint árfolyama. Az elemző szerint beindulhat a 300 forintos lélektani határ tesztelése.

 A hazai deviza árfolyama délelőtt 299,87 forintig gyengült az euróval szemben a nemzetközi devizapiacon (de kora reggel még a 296-os értéken mozgott az árfolyam). Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője szerint a forint tegnap délutáni megnyugvása csak időlegesnek tekinthető. Az átmenetileg oldalazó mozgásba kezdett árfolyamra nem hatott semmilyen rossz hír, de arra számítani lehetett, hogy kiugrik a 296-298-as sávból a kurzus. Kovács Mátyás szerint minden jel arra mutat, hogy a 300 forintos érték fölé fogunk menni. De ez nem magyar specialitás, az összes régiós devizának is „meg van a maga 300 forintos eurója”. Sőt, a lengyel zloty már át is lépte ezt a lélektani határt, amely a 4,50-es szint az euróval szemben. Jelenleg 4,4959-en mozog a lengyel fizetőeszköz árfolyama. A cseh korona esetében a 28,3-hoz közelít az árfolyam, jelenleg 28, 225-ön váltják a koronát euróra.

Kovács Mátyás arra számít, hogy ha bejön a pozitív forgatókönyv, akkor az idei második félévben már hallhatóak lesznek jó hírek is világgazdaságról, ez pedig segítheti a feltörekvő pénznemek erősödését. A reális árfolyamot, amelyet az év végére vár az elemző: 265-270 forintos sávba prognosztizálja. Kovács Mátyás szerint két hét múlva szünetet tarthat a Magyar Nemzeti Bank a kamatvágások sorozatában, de március végére egy 50 bázispontos csökkenés továbbra is elképzelhető. Ha viszont a negatív forgatókönyv lépne életbe, vagyis a válság tovább mélyülne, akkor a forint árfolyama tartósan 300-as érték fölé rekedhet, és nehéz lesz megbecsülni hol áll meg a kurzus. A nemzetközi kereskedésben délelőtt egy svájci frank árfolyama 197,30 a hétfői 197,95 forint után, 100 japán jen 256,00 forinton áll a hétfői 256,20 forintot követően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.