BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Összeomolhat az önkéntes pénztári rendszer az adócsomag miatt

Tiltakozik a pénztárszektor, mert a kormány adócsomagjának elfogadása annak társadalmi hatása mellett a kasszákat is ellehetetlenítené.

A tervezet 2010-től nyirbálná meg a munkáltatók által adott természetbeni juttatások adómentességét és az egyéb adómentes jövedelmek körét. Az önkéntes nyugdíjkasszáknál a munkáltató havi tagdíj-hozzájárulása a minimálbér 50, az egészség- és önsegélyező pénztáraknál a befizetés a minimálbér 30 százalékáig adómentes. Az intézkedés érintheti az életbiztosításokat is: bár az ezekre vonatkozó adókedvezményt a jövedelemkorlát miatt most is csak a lakosság egy része veheti igénybe, azért jót nem tenne a piacnak az eltörlése.

A szándékok körül egyelőre sok a bizonytalanság, a kasszák azonban – jobb híján – verbális lobbiba kezdtek. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a csomag elfogadása az önkéntes pénztári rendszer összeomlását, az emberek öngondoskodásba vetett hitének elvesztését, és a gyengélkedő magyar állampapírpiac egyik állandó vevőjének távozását vonná maga után.

Váradi Péter, az Axa Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke ennél is konkrétabb, szerinte ez az öngondoskodás teljes kompromittálása lenne, amely nemcsak önmagában veszélyes, de a magyar egészségügy helyzetében az egyetlen olyan megfelelő társadalmi beágyazottságú szervezet elsorvasztását eredményezné, amelyre egy jövőbeni átalakítást alapozni lehetne.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.