BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

52 ezer titkos számla adatait követelik az UBS-től

Az UBS egyik vezető tisztségviselője először vesz részt kongresszusi meghallgatáson. Az amerikai adóhivatal mintegy 52 ezer, a svájci bankban fenntartott bankszámla adatait szeretné kikérni bűnüldözési célra, a pénzintézet azonban ellenáll.

Az UBS álláspontja szerint a számlatulajdonosok adatainak kiadása megsérteni a banktitokra vonatkozó svájci jogszabályt és kockáztatni a pénzintézet piaci pozícióit – tudósít az AP. A határokon átnyúló vitában az amerikai adóhatóság mintegy 52 ezer számlatulajdonos adatait szeretné megkapni, akik gyanújuk szerint megsértették az Egyesült Államok adózási szabályait.

Az amerikai fél szerint a svájci bank számtalan titkos módszert vett igényben az amerikaiak vagyonának láthatatlanná tételére. A mai meghallgatáson mutatják be azokat az ál-jótékonysági alapokat, fantomcégeket és külföldi számlákat, amelyeket bevetett ez UBS.

A bank állítólagos tréningeket szervezet a tanácsadóinak, hogy azok feltűnés nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. A svájci kormány megtagadta a meghallgatáson való részvételt az eljárás elleni tiltakozásként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.