BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az időjárás dolgoztatja a biztosítókat is

Egyre több kárt okoznak a szélsőséges időjárás miatti viharok. A Generali-Providencia Biztosító Zrt. adatai szerint az időjárás által előidézett káresemények száma a tavaszi és nyári hónapokban más évszakokhoz képest kiugróan magas.

A biztosító összehasonlította az elmúlt három év vagyon és mezőgazdasági kár adatait. A Generalihoz 2008-ban kiugróan magas, számszerűleg 48 022 darab kárbejelentés érkezett felhőszakadás, vihar, jégeső és villámcsapás (illetve ennek másodlagos hatásai) következtében.

Ezek túlnyomó többsége (86 százaléka) lakáskár bejelentés volt, de a korábbi évekkel való összehasonlításban jelentősen megnőtt a mezőgazdasági és egyéb vagyonkár bejelentések száma is. 2007-ben 40 430, míg 2006-ban mindössze 32 101 szélsőséges időjárás miatti vagyon, illetve mezőgazdasági kárigényt regisztráltak a biztosítónál.

Ez közel 50 százalékos emelkedés két év alatt. 2008-ban a március, illetve június-július hónapok voltak a viharkárok szempontjából legkiemelkedőbb időszakok. 2008 márciusában a szélsőséges időjárás miatt csak lakáskár bejelentésből 10 751 darab érkezett a Generalihoz. 2006-ban és 2007-ben a kárterhelés jellemzően június és augusztus hónapokban volt jelentős.

A Generalinál a vizsgált módozatoknál az elmúlt három évben a szélsőséges időjárás okozta kárkifizetések megközelítették a 12 milliárd forintot. Míg 2006-ban vagyoni és mezőgazdasági károkra felhőszakadás, vihar, jégeső és villámcsapás következtében 2,7 milliárd forintot, addig 2008-ban már 5,5 milliárd forintot fizetett ki ügyfeleinek a társaság.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.