BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cashline: Csupa negatív hír mindenhonnan

Manapság hozzászokhattunk, hogy érdemi pozitív hírt alig hallani a világgazdaságról, de a múlt hét során gyakorlatilag csőstül szakadtak ránk az egyre kiábrándítóbb hírek – írja Cashline.

Citigroup pénteki bejelentése, az állami tulajdon különféle tranzakciók keretében 36 százalékra fog emelkedni a bankban, kvázi sokkolta a piacokat még akkor is, ha már mindenki tudott az ügylet kimeneteléről. Nyilván a félelmet az táplálta, hogy más bankok is hasonló sorsra fognak jutni, és elkerülhetetlen lesz az állam nagyobb szerepvállalása.

Pedig ha belegondolunk, pont ezek jelenthetik a válság hatékonyabb kezelését, mert így biztosabb tőkeháttér áll a pénzintézetek rendelkezésére, és a konszolidáció is nyugodtabban végbemehet, gyakorlatilag csak így lehet elkerülni, hogy fizetésképtelenné váljon számos bank.

Itthon a Mol kiállt a hosszú távú osztalékfizetési ráta 40 százalékos szintje mellett, de ugyanakkor jelezték, hogy a 2008-as év után fizetendő osztalék átmenetileg eltérhet ettől az értéktől (jelenleg a piac 500-600 forint közötti osztalékra számít, ennél tehát alacsonyabbra süllyedhet a konszenzus és az esetleges osztalék összege is). Bár a társaság pénzügyi helyzete javult a 2008-as év végén (az eladósodottság mértéke csökkent), az idei évben nem tervez a társaság részvénybevonást - ez nagyjából megfelel a piaci várakozásoknak.

Az ING-nél lévő eladási opciókkal (amelyek 2 héten belül járnak le) kapcsolatban a Mol azt mondta, hogy azok lehívását egyelőre nem jelezte a holland bankcsoport. Mint ismeretes, ezen opciókról a Mol és az ING 2008 márciusában állapodott meg. Az opciós szerződés keretében a Mol-nak vételi, az ING-nek pedig eladási opciója van 1.4 millió darab MOL-részvényre, a lehívási ár 109.84 dollár (jelenleg kb. 26,300 forint).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.