BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Egy pozitív lépést sem láttunk" - Az USA-ra mutogat az OPEC

Az olajkitermelő országokat tömörítő OPEC főtitkára az Egyesült Államokat és a többi fejlett országot támadta, amiért azok szerintük nem tettek megfelelő lépéseket az általuk generált probléma megoldására.

"Egyetlen pozitív lépést sem láttunk azoktól az országoktól, amelyek a problémát okozták" – mondta az OPEC főtitkára. Abdalla el Badri több hiteltámogatást és gazdaságélénkítő csomagot vár, hangsúlyozva, hogy az olajtermelő országok már megtették a magukét a válság elhárítására – írja az AP.

A főtitkár egyúttal felszólította a nem OPEC-tag országokat arra, ne használják ki a szervezetet. El Badri megjegyzése nyilván Oroszországra vonatkozott, Moszkva ugyanis elutasította, hogy egyeztesse olajpolitikáját a szervezettel. A főtitkár leszögezte: nem aggódik az OPEC imázsa miatt és hajlandó elfogadni az irreálisan alacsony árakat, hogy ezzel vállalja a maga részét a világgazdasági válságból, amelyet "a fejlett országok okoztak".

A tagországok vasárnap nem döntöttek a kitermelt nyersolajmennyiség további visszafogásáról, csak azt vállalták a tagországok, hogy szigorúbban tartják magukat a termelés mérsékléséről 2008 végén született döntéshez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.