BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatmillióra büntette az uzsorást a PSZÁF

Nagy János nehéz helyzetben lévő embereknek adott kölcsön, majd adósai bankkártyáival addig próbálkozott az automatáknál, amíg meg nem jött a családi pótlék.

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azonnali hatállyal megtiltotta Nagy Jánosnak, hogy engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási, így különös tekintettel pénzkölcsönnyújtási tevékenységet végezzen. Emellett a férfit 6 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, amit 30 napon belül kell leróni a felügyeletnél.

Nagy János 2008. március 4-én Szegeden több pénzügyi intézmény bankautomatáiból 12 különböző, más természetes személy nevére kiállított bankkártyával kísérelt meg pénzt felvenni, ami tíz esetben sikerült, összesen 600 ezer forint összegben. A bankkártyákat a jogos birtokosaiktól kapta, a PIN kódokkal együtt, mert a bankkártyák birtokosainak korábban pénzt adott kölcsön. A kölcsönök visszafizetése olyan formában történt meg, hogy a bankkártyákkal Nagy János minden hónap első napjaiban addig próbálkozott a pénzfelvétellel, amíg a bankkártyákhoz tartozó bankszámlákra meg nem érkezett az adósok részére folyósított családi pótlék, más ellátás, vagy a nyugdíj.

A bírság kiszabásakor a felügyelet figyelembe vette, hogy Nagy János olyan társadalmi helyzetű személyek anyagilag kiszolgáltatott helyzetét használta ki, akik önerőből a szabálytalanságok ellen fellépni nem kívánnak, és nem is fognak. A kölcsönvevők hátrányos szociális helyzetének ilyen módon történő kihasználása Magyarországon az utóbbi időben elterjedt, nem kívánatos jelenség.

A férfi kölcsönszerződéseket nem foglalta írásba, amivel a kölcsönszerződés létrejöttének bizonyítását nehezítette, emellett a megtérülés érdekében az adósok bankszámlájáról ő maga úgy vett fel pénzeszközöket, hogy ahhoz az adósok bankkártyáját a PIN kóddal együtt magához vette, így azok a pénzkiadó bankautomatánál nem voltak jelen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.