BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kockázatkerülő befektetési politikával pozitív hozam az AXA-nál

Az AXA Nyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztári ágazatának klasszikus portfóliója 2008-ban kimagasló, 6,26%-os nettó hozamot ért el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján közzétett 18 magánnyugdíjpénztár hozamadatait tartalmazó lista alapján.

A Pénztár kiegyensúlyozott portfóliója -5,43%-os hozamot ért el, szemben a választható portfóliós rendszert működtető pénztárak -11,93%-os átlaghozamával. A tavalyi évet jellemző rendkívül kedvezőtlen befektetési környezetben is a Pénztár növekedési portfóliója -14,46%-os hozamot produkált. Ezekkel az eredményekkel a Pénztár – 2006 és 2007 után – tavaly is első helyen végzett a választható portfóliós rendszert üzemeltető hazai magánnyugdíjpénztárak között. A piaci átlagot jelentősen meghaladó hozamokat az tette lehetővé, hogy a vagyonkezelő kockázatkerülő befektetési stratégiát valósított meg és a portfóliókban a részvények arányát folyamatosan alacsony szinten tartotta, ezzel minimalizálta veszteségeit. 

Tavaly a Pénztár klasszikus portfóliója a piacon kiemelkedő, 6,26%-os nettó hozamot ért el, ami jelentősen meghaladja a 2008. évi (december/december) 3,5%-os inflációt. A magánnyugdíjpénztári piacon kiemelkedőnek számító eredmény az aktív, de kockázatkerülő befektetési politikának köszönhető. A Pénztár vagyonkezelését végző AXA Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. tudatosan kihasználta a minimális részvénykitettségre vonatkozó szabályozási kereteket, amelyek értelmében a leghosszabb megtakarítási időszakhoz tartozó portfólió esetében a 40%-os részvényhányadig történő kötelező feltöltés határideje 2008 végéről 2011 júniusára tolódott ki. Ezért a vagyonkezelő a portfóliókban folyamatosan alacsony szinten tartotta a részvények arányát, és az első negyedévben közel teljesen kiszállt a válságtól leginkább sújtott pénzügyi szolgáltatók, így a bankok és biztosítók részvényeiből.

„A globális és a hazai pénz- és tőkepiacok elmúlt évi drámai visszaesése ellenére az AXA Nyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztári ágazatának klasszikus portfóliója pozitív, míg kiegyensúlyozott és növekedési portfóliója a piaci átlagnál jóval kisebb negatív hozamot ért el. A szektor 2008. évi átlaghozamai jelentősen elmaradnak az előző évekétől, a pénztárak az elmúlt 10 év során először voltak kénytelenek negatív hozamokat közzétenni” – mondta el a 2008-as eredményeket értékelve Harsányi Judit, a Pénztár vagyonkezelését végző AXA Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.

„Ennek ellenére fontos, hogy megértsük: az öngondoskodás gondolatán alapuló magánnyugdíjpénztári rendszer nagyon jól illeszkedik a nyugdíjrendszerbe, és az életpálya-tervezés egyik legfontosabb eleme, melynek létjogosultságát egy átmeneti válság miatt nem szabad megkérdőjelezni. A nyugdíjcélú megtakarítások időtartamára jellemző, akár 20-30 éves időszakokban előfordulhatnak a jelenlegihez hasonló, recessziós időszakok, ám az ezek során nem realizált veszteségeket a későbbi évek pozitív eredményei ellensúlyozhatják. Ezért azok a pénztártagok, akik egy válságos időszak során igénylik a kifizetést, realizálják a veszteséget, így nem részesülnek a jövőbeli kedvezőbb hozamokból. A nyugdíjpénztári megtakarítások esetében tehát a hozamokat hosszabb időszakra nézve érdemes vizsgálni és az esetleges pénztárváltásokat fontolóra venni.” – hangsúlyozta a szakember.

Az elmúlt tíz évben az AXA Nyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztári ágazata 7,44%-os átlaghozamot teljesített.  Ebben az időszakban az átlagos infláció 6,45%-os volt. 153 milliárd forintos kezelt vagyonával és 183 ezres taglétszámával a Pénztár az 5. helyen áll a hazai magánnyugdíjpénztárak között.


A piaci szereplők teljesítményének összehasonlítása a PSZÁF honlapján közzétett és jelen dokumentumhoz csatolt, „Nyugdíjpénztári hozamok (1999-2008)” c. táblázat alapján készült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.