BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország eddig jól teljesítette a hitelszerződés feltételeit

Magyarország eddig jól teljesítette a hitelszerződés feltételeit - mondta James Morsink, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyar missziójának vezetője szerdai washingtoni telefonos sajtókonferenciáján.

Mint fogalmazott, jónak ítéli azt, ahogyan Magyarország teljesítette az IMF készenléti hitelszerződésben vállalt feltételeket, a romló gazdasági kilátások és a kitartó pénzügyi piaci nyomás ellenére.

"Arra számítunk, hogy a program keretében végrehajtandó politika jótékony hatással lesz Magyarország gazdasági kilátásaira" - mondta. Hangsúlyozta, hogy az IMF, a Világbank és az Európai Unió által nyújtott nagy külső pénzügyi támogatás elősegíti annak biztosítását, hogy az ország külső kötelezettségeit teljesíteni tudja. A hitelkeret egyben erős üzenet arról, hogy a nemzetközi közösség bizonyos benne: Magyarország túljut a jelenlegi nehézségeken. Morsink annak kapcsán tartott tájékoztatót, hogy az IMF igazgatótanácsa aznap fogadta el a hitelszerződés első rendes felülvizsgálatának eredményét, és jóváhagyta a készenléti hitelkeret második, mintegy 2,5 milliárd eurós részletének lehívását. A magyar misszióvezető a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondásának hatását firtató kérdés kapcsán úgy fogalmazott: a magyar kormány egyelőre a helyén van, helyes politikát folytat, és az IMF egy politikát támogat, nem pedig egy adott kormányt.

Ami a jövőt illeti, ha a jelenlegi politika érvényben marad, akkor az IMF támogatása is folytatódik - szögezte le. Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: az IMF által újonnan elfogadott rugalmasabb hitelezési politika fő hatása a magyar hitelszerződés esetében az, hogy a jövőben eltörlik a strukturális teljesítménykritériumokat. Erre lesz egy átmeneti időszak. Az IMF igazgatósága szerdán befejezte az első felülvizsgálatot, és ennek részeként jóváhagyta a március végéig végrehajtandó szerkezeti teljesítménykritériumokat. A következő felülvizsgálat idején már nem lesznek ilyen teljesítménymutatók. A strukturális feltételek teljesülését úgynevezett referenciapontokkal fogják ellenőrizni. Mint magyarázta, a jelenlegi szabályozásban a teljesítménykritériumok nem teljesítése meggátolhatja egy felülvizsgálat elfogadását és a következő részlet lehívását; ennek eltörlésével rugalmasabbá válik a feltételrendszer. Arra a kérdésre, hogy mi szükség van egy állandó budapesti IMF-képviselet létesítésére, úgy felelt: ez szokásos gyakorlat, a Valutaalap állandó irodát nyit sok országban, főleg azokban, amelyekkel hitelszerződés van érvényben.

Az IMF-nek mintegy 80 országban van ilyen képviselete világszerte. Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy Magyarország is folyamodhatna-e az IMF új válságmegelőző eszközéért, az úgynevezett rugalmas hitelvonalért (FCL), amelyet előző nap hirdettek meg a nagyon jó eredményeket elérő feltörekvő országok számára, kifejtette: ezt egyelőre nem lehet megmondani, Magyarország esetében még nem végezték el annak vizsgálatát, hogy teljesül-e a megszabott feltételrendszer. John Lipsky, az IMF első igazgatóhelyettes arról beszélt, hogy a magyar hitelszerződés programját kiigazították a globális gazdasági környezet romlására tekintettel. Mint kifejtette, a módosított gazdaságpolitikai program azt a célt szolgálja, hogy megmaradjon a befektetői bizalom Magyarország iránt, egyúttal el lehessen kerülni a recessziót elmélyítő intézkedéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.