BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP - Vételről semlegesre váltotta ajánlását a Cashline

Az egy hónappal ezelőtti rövid távra vonatkozó vételi ajánlásunkat az OTP részvényekre vonatkozóan semlegesre változtatja a Cashline Cashflash ajánlásában.

Az elemzőcég szerint az ajánlást indokolja, hogy a globális részvénypiacok – és így a pénzügyi szektor – egy totálisan túladott, "überpesszimista" forgatókönyv árazásból talpra álltak, és a várakozásainknak megfelelően jelentős korrekciót produkáltak, sőt már kezdenek túllőni az egészséges kereteken. Emellett az elmúlt napokban napvilágot látott magyar specifikus hírek kedvezőek a magyar pénzügyi szektor és az OTP szempontjából, de ezek részben már beépültek az árfolyamba a megítélésük szerint.
 
Az OTP súlya a BUX indexben az előzetes hírek szerint április 1-i hatállyal duplázódhat a korábbi kosárösszetételhez képest, amire az alapkezelők nagy része már felkészülhetett, vagyis ennek megfelelően alakíthatta a súlyokat az elmúlt napokban, hetekben. Számításaik szerint a súlyváltozás pár millió OTP részvényt érinthet, a részvények 2-3 százalékát. Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy az az alapkezelő, aki eddig felül volt súlyozva OTP részvényekből, és most semlegesre vagy alulsúlyozásra törekszik, nem feltétlen nyúl hozzá a portfólióhoz, esetleg csökkentenie is kell. Vagyis önmagában a súlyváltozástól további érdemi pozitív hatásra nem számítanak.

Az elmúlt hetek visszapattanása megítélésünk szerint indokolható és törvényszerű volt a korábbi mélypontokról, de ez még koránt sem a bikapiac beköszöntéről szól. A régiós és a magyar gazdaság kockázatai egyáltalán nem eliminálódtak, csupán egy ideig háttérbe kerültek.

Így a magyar tőzsde sem menekülhet egy esetleges negatív fordulat elől, ami a globális piacokat érinti. Persze a következő napokban, esetleg hetekben még kitarthat a tőzsdék fellélegzése, de ezt az időszakot megítélésünk szerint a vételi ajánlásunk (február 27.) óta elkönyvelt 30 százalékos emelkedés realizálására kell felhasználni, annál is inkább, mivel a jelenlegi árfolyam a korábbi elemzésünkben meghatározott fair árfolyamsáv (1,800-2,800 forint) közepéhez közelít.

Egy további lehetséges 20-30 százalékos emelkedés az OTP árfolyamában nem áll egyensúlyban a globális és magyar specifikus kockázatokkal, így ajánlásunkat rövid távra (1-2 hónap) vonatkozóan vételről semlegesre változtatjuk – írja a Cashline.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.