BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz hír a devizahiteleseknek: szabadesésben a forint

Kedd reggel pillanatok alatt 2,5 forinttal drágult az euró a devizapiacokon, a kereskedők 298 forintot kértek az uniós pénz egységéért.

A svájci frank szintén drágább lett: 193,4 forinton forog 1,1 forinttal nőtt az ára hétfő óta.

A dollár 1,6 egységgel 229,5 forintra emelkedett, a jen fél fillérrel 2,326-ra jött fel. Az euró a dollárhoz képest is szárnyakat kapott, és több mint egy hónap után ismét az 1,3-es váltási szintet teszteli.

Miért nem csökkennek a frank hitelkamatok, ha kamatot vágnak Svájcban?

A svájci 3 hónapos LIBOR irányadó pénzügyi referenciaértéknek tekinthető, ami megmutatja, hogy a svájci forrásköltségek, hogyan változnak. A svájci jegybank 2008 október 8. óta 250 bázisponttal, drasztikusan 0,25%-ra csökkentette az irányadó rátáját.

A világban azonban egy eddig soha nem látott mértékű pénzügyi krízis tombol és a második világháború óta nem tapasztalt válságba merült a globális gazdaság - áll az AXA csoport Magyarország stratégiai tanácsadójának, Orosz Dánielnek az elemzésében.

A nemzetközi befektetők - a pénzügyi válság hatására - átárazták a Magyarországhoz kapcsolódó rizikófaktorokat. A svájci 3 hónapos Libor csökkenésével párhuzamosan a magyar országkockázat drasztikusan megugrott. A 2008 szeptember előtti átlagos 50 bázispontról 0,5 százalékról februárra 600 bázispontos (6,0 százalékos) érték fölé ugrott és jelenleg is a közelében tartózkodik.

A forrásköltségek kalkulálásánál ez az érték (a 600 bázispontos többlet), mint többletköltség jelentkezik egyes bankok számára, így Magyarországon nemhogy olcsóbbá, de sajnos drágábbá teszi a CHF finanszírozást. A svájci referencia forrásköltség hiába csökkent 2,6%-kal, ha az országkockázati prémium ugyanezen időszak alatt több, mint 5,5 százalékkal ugrott meg.

Az elemzés teljes egészében itt olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.