BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhan a forint, rontott a besorolásunkon az S&P

Hétfő délután 313,25 forintig gyengült a hazai deviza árfolyama, miután a Standar & Poor’s hitelminősítő BBB mínuszra rontotta a hossztávú deviza és forint hitel besorolását a magyar gazdaságnak. A rövid távú A-3-as besorolás megerősítésre került.

A gazdasági helyzet romlásával, és a politikai helyzet bizonytalansága miatt helyezett újabb lerontást kilátását a magyar besoroláson a minősítő – indokolta a döntést Kai Stukenbrock az S&P elemzője. Negyedik napja gyengül a forint, amelyet a hazai hírek mellett globális hangulat is lehúzza.

A dollárral szembeni árfolyam 238,17-ig gyengült, míg a svájci frankkal szemben 206,6 forintig gyengült a kurzus. Elemzők szerint a rossz makro adatok miatt borúlátó a kép a hazai gazdaság körül: a munkanélküliségi mutató évtizedes csúcsra szökött az idei első három hónapban: 9,1 százalékra.

„A forinttal kapcsolatban negatívabbak a kilátások, mint a többi feltörekvő deviza esetében, a gazdasági kilátások és a politikai bizonytalanság miatt” – mondja Elisabeth Andreew, a Nordea AB koppenhágai elemzője.

A forint számít idén a legrosszabban teljesítő feltörekvő devizának: euróval szembeni árfolyama 14 százalékot gyengült, míg a lengyel zloty 12 százalékos gyengüléssel a második a dobogón. Ugyanakkor a cseh korona csupán 2,2 százalékot gyengült december vége óta, hiába a kormányválság Prágában, ott még sincs szó árfolyamzuhanásról. A román lej idén 4,5 százalékot gyengült, ma például több, mint fél százalékot tudott erősödni, köszönhetően a nemzetközi.

Megmarad a bizonytalanság a kormány körül, és ez továbbra is erős nyomás alatt fogja tartani a forintot – véli Lutz Karpowitz, a Commerzbank frankfurti deviza-stratégája. „ A mostani kormányfői jelöléssel csak az előrehozott választásokat akarja elkerülni a kormánypárt- teszi hozzá az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.