BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A dollár gyengülését várják a szakértők

A szakértők a dollár további gyengülésére számítanak a jövő héten.

Felerősödött ugyanis az a várakozás, hogy a globális gazdasági visszaesés a végéhez közeledik, háttérbe szorítva a dollárt, ami sokszor mentsvár bizonytalan időkben.

A hét első napjaiban szerény dollárgyengülés várható, majd szerdán eldől, hogy a további napokban merre tart a dollár.

Ekkor ismertetik ugyanis az első negyedévei amerikai GDP-növekedésre vonatkozó első hivatalos becslést.

A szakértők szerint a gazdasági visszaesés 5 százalékra lassult - éves szinten - a tavalyi utolsó negyedévi 6,3 százalékról. Amennyiben a várakozásoknak megfelelően alakul az első hivatalos becslés, akkor a dollár gyengülése felerősödik. Ellenkező esetben a dollár erősödni fog.

Ugyancsak szerdán fejeződik be az amerikai jegybank (Fed) kamatalakító Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) kétnapos ülése.

A Fed ülése után ismertetésre kerülő határozat alapján a befektetők megtudhatják, hogy az amerikai jegybank miként vélekedik az amerikai, illetve a globális gazdaság helyzetéről, illetve kilátásairól. Amennyiben derűlátóan, még ha szerényen is, akkor az gyengíti a dollárt.

A bankközi devizapiacon pénteken röviddel 22 óra előtt az euró 1,3253 dollárra erősödött a csütörtök késő esti 1,3147 dollárról (+0,81 százalék). A dollár 97,15 jenre csökkent az előző napi 97,98 jenről (-0,85 százalék).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.