BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A ködösítés a pénzügyi szektor működésének velejárója" - Cashline elemzés

A ködösítés a velejárója a pénzügyi szektor jelenkori működésének és teljesítményének, és a valóságot várhatóan csak évek múlva fogja megtudni a nagyérdemű. Mindenesetre azt látni lehet, hogy a kozmetikázás megmaradt a bankszektorban, hisz a normális banki működés még közel sem állt helyre, és az illikvid eszközállomány magától nem fog felszívódni – írja a Cashline iránytűje.

Kereszttulajdonlás jött létre a Mol és az OTP között egy részvénycsere útján. A Mol ugyanis visszavett 5,01 millió darab saját részvényt, amelyet korábban az OTP-nek adott kölcsön, ezt pedig most egy swap-ügylet keretében elcserélte az OTP 24 millió darab saját részvényére. Ezzel az ügylettel az OTP tulajdoni aránya megmaradt 8,5 százalék az Molban, a Mol ugyanakkor 8,6 százalékos tulajdonossá lépett elő a Molban. Az átváltási arányt figyelembe véve a tegnapi záróárak azonban rejtegetnek érdekességet: a Mol 5 millió részvénye ugyanis 56,3 milliárd forintot ér ez alapján, az OTP 24 millió részvénye viszont 62,3 milliárd forintra rúg.

Ez azt jelzi, hogy a másik részvény tegnapi záró értékét figyelembe véve vagy az OTP részvényeit értékelték 2 350 forinton vagy a Mol részvényeit 12 550 forintot, emellett az is elképzelhető, hogy egy korábbi időpontban született a megállapodás. A Mol szempontjából érdemben nem jelent újdonságot a megállapodás, mivel a részvényesi struktúrát nem érintette a változás.

Az OTP esetében a saját részvények kikerülése a könyvekből javítja a hazai szabályok szerint számított tőkemegfelelési rátát. A piaci szereplők korábban arra számítottak, hogy az OTP 10 százalék körüli sajátrészvényét az EBRD vagy más pénzügyi intézmény vásárolja meg egy nagyobb lélegzető tranzakció keretében. A fenti swap-megállapodást alapvetően semlegesnek ítéljük, bár részvényesi szempontból érdemes szem előtt tartani az OTP és a Mol jövő héten esedékes közgyőlésein elfogadni tervezett alapszabálybeli változtatásokat.

Minden szem a Citigroup és General Electric gyorsjelentésre szegeződik! Ma teszi közzé a másik két "fekete bárány" negyedéves eredményét, melytől a Citi esetében 33 centes veszteséget, míg a GE-től 21 centes EPS nyereséget vár a piaci konszenzus. Leginkább a csőd szélére sodródott és csak jelentős állami mentőövvel megmentett Citigroup számaira lesz leginkább kíváncsi a piac, bár közel se gondoljuk azt, hogy minden lapot kiterítenek majd elénk.

A ködösítés a velejárója a pénzügyi szektor jelenkori működésének és teljesítményének, és a valóságot várhatóan csak évek múlva fogja megtudni a nagyérdemű. Mindenesetre azt látni lehet, hogy a kozmetikázás megmaradt a bankszektorban, hisz a normális banki mőködés még közel sem állt helyre, és az illikvid eszközállomány magától nem fog felszívódni.

De a General Electric gyorsjelentése is hordozhat még meglepetéseket, mivel ott nem csak a pénzügyi részleg teljesítménye lehet fontos, hanem a többi ipari divízió is átfogó képet adhat a gazdaság állapotáról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.