BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A shortolás szigorítását fontolgatja az amerikai tőzsdefelügyelet

A Securities and Exchange Commission (SEC) a mai jelentések szerint szerdai találkozóján a short ügyletek korlátozásáról tárgyal.

Az AP információi szerint a tőzsdefelügyelet mai ülésén foglalkozik a shortolással kapcsolatos korlátozó intézkedésekkel, amelyeket megvitatásuk után fogadhatnak el. Eszerint tiltanák vagy keretek közé szorítanák azokat az ügyleteket, amelyek során a befektetők egy cég részvényárfolyamának zuhanásából profitálnak.

A shortolás legális és elfogadott gyakorlat a Wall Streeten: ennek során a befektető kölcsönzi egy cég részvényeit, eladja őket, majd visszavásárolja, amikor zuhan az árfolyam és visszaadja a kölcsönadónak. A tranzakciók közötti árkülönbözet a shortolóé marad. Az eljárás támogatói szerint a shortolás segít a tőkésítésben és intő jeleket ad a gyengélkedő vállalatokról. A pénzpiaci felügyelőszervek szerint viszont ez a tevékenység hozzájárult a válság elmérgesedéséhez.

Az SEC ezért most újra bevezetheti azt a szabályt, amelyet éppen az előző gazdasági válság után vezettek be 1938-ban és 2007-ben töröltek el. Ez a rendelkezés megkövetelte a shortolóktól, hogy akkor adják el a papírokat, amikor azok ára kissé meghaladja a korábbi vételárat. Egy másik lehetőség, hogy ha egy cég árfolyama zuhan (a mértéket pontosan meghatározzák), a shortoló csak a piaci ár fölött adhatja el a részvényeket.

Harmadik verzióként felmerül, hogy a shortolók minden esetben csak a legmagasabb aktuális ár fölött hajthatnák végre az eladást. Az SEC vezetője leszögezte: bármelyik verzió lép is életbe, biztosan nem fűnyíróelv szerűen avatkoznak be a shortolásba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.