BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bernanke hallgattatta el a Bank of America elnökét

Kenneth Lewis, a Bank of America elnöke mai ügyészségi meghallgatásán eskü alatt vallotta: a Fed elnöke, Ben Bernanke és az akkori pénzügyminiszter Henry Paulson utasította arra, hogy ne nyilatkozzon a Merrill Lynch veszteségeiről.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Kenneth Lewis, a Bank of America elnöke a New York-i ügyészség előtt tett vallomásában azt mondta: Ben Bernanke, és Henry Paulson bírta rá arra, hogy ne nyilatkozzon a Merrill Lynch veszteségeiről, amint azok 2008 decemberében egyértelművé váltak – idézi a Reuters a lapot.

A Bank of America december 5-én hagyta jóvá a csőd szélére került Merrill Lynch-csel történő fúziót, a tranzakció január 1-én fejeződött be, a Bank of America pedig ezután közölte, hogy a Merrill 15,84 milliárd dollárt veszített a negyedik negyedévben.

A Merrill az amerikai pénzügyi válság botránykövévé vált, amikor kiderült: a jelentős veszteségek ellenére még a Bank of America irányítása előtt milliós bónuszokat utalt ki vezetőinek.

A lap úgy tudja: Henry Paulson akkori pénzügyminiszter és Ben Bernanke, a Fed elnöke arra utasították: ne beszéljen a veszteségről a tranzakció lezárulta előtt, mert ez – mint fogalmaztak – jelentős kockázatot jelentene a pénzügyi rendszerre nézve.

A Bank of America nem reagált a Wall Street Journal cikkére. A pénzintézet tulajdonosai április 29-én döntenek arról: lemondatják-e Kenneth Lewist az Egyesült Államok legnagyobb bankjának elnöki és vagy vezérigazgatói posztjáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.