BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenő ingatlanértékek, szigorúbb hitelfeltételek - Zsugorodik a lízingpiac

Az ingatlanlízing-piacon 38 százalékos visszaesés mutatkozott 2008 utolsó negyedévében a bázisidőszakhoz képest: éves szinten ugyan 2 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Ám ez az arány elenyésző a 2008 első fél évére jellemző 45, illetve a 2007-ben tapasztalt 50 százalékos emelkedéshez viszonyítva – közölte lapunkkal a Magyar Lízingszövetség.

Hasonló tendencia volt megfigyelhető a megkötött ingatlanlízing-szerződések számában is: éves szinten 11, az utolsó negyedéveket összehasonlítva pedig 32 százalékos volt a visszaesés.

„Várakozásaink szerint az idén további mérséklődésre lehet számítani az ingatlanlízing piacán. Átlagosan 20 százalékos piacszűküléssel számolunk az új ingatlanok értékesítésénél, az ingatlanok forgalmi értékének csökkenése mintegy 10 százalékos, míg a hitelezési feltételek szigorodása a piac további 5-10 százalékos apadását okozza, miközben az elvárt önerő tovább nő” – hangsúlyozta Gazsi Júlia, a Magyar Lízingszövetség ingatlanbizottságának elnöke.

Amint a várakozások is jelzik, a kis- és középvállalatok nagy része a klasszikus banki termékekkel gyakorlatilag finanszírozhatatlanná válik, az egyedüli megoldást az ingatlanvisszlízing jelentheti számukra.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.