BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszámolták az OTP nyereségét - 62 milliárdos bukta

Az OTP Bankcsoport február 13-án publikált előzetes és a ma, április 2-án megjelent auditált eredménye között jelentős eltérés van: 62,4 milliárd forinttal kevesebb a tényleges összeg - áll a Bankcsoport BÉT-en megjelent közleményében.

A Bankcsoport ma megjelentetett 2008. évi konszolidált eredménye (IFRS) 241,1 milliárd forint lett, azaz 62,4 milliárd forinttal kevesebb, mint a február 13-án publikált előzetes, 300 milliárd forint feletti adat. Az eltérést okozó fő tényező a leánybankok goodwill értékvesztésének emelése volt.

A szerb és az ukrán leánybanki befektetésre 2008-ban elszámolt auditált goodwill értékvesztés összesen 93,6 milliárd forint lett, 57,8 milliárd forinttal meghaladva az előzetes eredménykimutatásban elszámoltat. Az eltérés abból adódik, hogy míg a tájékoztatóban szereplő adat a 2008. december végi várakozásokat tükröző cégértékelésen alapult, az év vége óta a pénzügyi válság tovább mélyült és rontotta az érintett leányvállalatok kilátásait.

Az alacsonyabb növekedési lehetőségek, a magasabb várható kockázati- és finanszírozási költség a várhatóan magasabb bevételi marzsok ellenére is a cégértékek csökkenését eredményezték.

Így az auditált konszolidált mérlegben a szerbiai leánybankra eső teljes goodwill leírásra került, míg az ukrán bank esetében a goodwill nettó értéke 56,3 milliárd forintra csökkent. A goodwill értékvesztés növekedésének nincs hatása a magyar számviteli szabályok szerint számított OTP Bank egyedi, valamint a nemzetközi számviteli szabályok szerint számított konszolidált szintű tőkemegfelelésre, mivel a goodwill mindenkori értéke a szavatoló tőkéből eleve levonásra kerül.

Az auditált és az előzetes pénzügyi beszámolók közötti további, kisebb mértékű eltéréseket indokoltak a céltartalékokhoz, a társasági adóhoz és az OTP Garancia Biztosító értékesítéséhez kapcsolódó módosítások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.