BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fed: legalább hat nagybanknál lesz szükség tőkebevonásra

Legalább hat amerikai nagybanknál lesz szükség tőkebevonásra azon 19 pénzintézet közül, amelyeken a kormány terhelési próbát végzett - jelentette a Fedtől származó értesülésekre hivatkozva szerdán a Bloomberg gazdasági hírügynökség.

 Az amerikai központi banktól ezzel újabb információ szivárgott ki az úgynevezett stressz tesztek jövő hétfőn nyilvánosságra hozandó eredményéről. Előző nap a The Wall Street Journal arról írt, hogy a vezető bankok közé tartozó Bank of America és Citigroup pótlólagos tőkésítésre kényszerülhet.

Némelyik bank esetében közvetlen szövetségi tőkeinjekcióra lesz szükség, a pótlólagos tőke legnagyobb része azonban abból származik majd, hogy a szavazati jog nélküli elsőbbségi részvényeket az állam átváltja törzsrészvényekre a vállalati részvénytőke emelése céljából.

Elemzők szerint a kormány azért részesíti előnyben a részvényátváltást a szövetségi segéllyel szemben, mert így az akciónak nincs politikai jellege. Így viszont a kormányzati fellépés elégtelennek bizonyulhat. A pénzügyi tárca a stressz tesztekkel azt vizsgálta, hogy nehezebb gazdasági körülmények között mely pénzintézetek kerülnének csőd közeli helyzetbe, vagyis melyeknek lenne szükségük pótlólagos szövetségi támogatásra. Azt tesztelték, hogy a pénzintézetek életben maradnának-e, ha a munkanélküliségi arány jövőre 10 százalék fölé szökne, illetve ha a házárak további 22 százalékkal esnének.

Az adminisztráció nem számol ilyen súlyos visszaeséssel, de bizonyosságot akar szerezni, hogy a vezető bankok kibírnának egy ekkora terhelést is. A bankokhoz a napokban már eljuttatták az arra vonatkozó szövetségi becsléseket, hogy mekkora összegű tőkésítést kell végrehajtaniuk biztonságuk érdekében. David Axelrod elnöki főtanácsadó korábban úgy nyilatkozott: a stressz tesztek "néhány nagyon komoly" problémát tártak fel, egyes bankok súlyos gondokkal fognak szembenézni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormánynak megvannak az eszközei a nehézségek leküzdésére.

A Bloomberg szerint a pénzügyminisztérium és a bankfelügyeleti szervezetek még nem döntötték el, hogy a tesztek eredményeiből mennyit hoznak nyilvánosságra. A pénzügyi tárca korábban figyelmeztetett: a további állami segítségre szoruló bankok szigorúbb központi ellenőrzésre számíthatnak, az állam a vállalatvezetők és az igazgatótanács tagjainak elbocsátását kezdeményezheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.