BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fokozódik a nyomás a kőolajáron

Harmadik napja esik a kőolaj árfolyama, miután a piacon az amerikai tartalékkészletek további emelkedésére spekulálnak. Az arany jegyzésén is fokozódik a lefelé ható nyomás, de elemzők szerint mindkét árupiaci termék esetében hosszabb távon inkább a drágulással érdemes számolni.

A március 27-ére végződő héten már 16 éves rekordra 359,4 millió hordóra emelkedett az energiahordozó tartalékállománya, a múlt hétre vonatkozó adatokat pedig holnap teszi közzé az amerikai energiaügynökség. „Ma a részvénypiacon tapasztalható lefelé ható nyomás miatt figyelünk oda jobban az árupiac fundamentumaira” – mondja Gene McGillian, a Tradition Energy elemzője.

A Bloomberg Hírügynökség által megkérdezett 10 közgazdász többsége szerint a múlt héten további 1,25 millió hordóval nőhetett az amerikai készletadat.

A west texas intermediate (WTI) májusi szállításra szóló árfolyama 2,7 százalékot esett 49,69 dollárra. Jelenleg 66 százalékkal marad el a jegyzés a júliusi rekord ártól. Idén viszont 11 százalékot volt képest drágulni a fekete arany. Az északi tengeri brent ma 1 százalékot veszített az értékéből: 51,74 dollárba kerül egy hordó a londoni ICE tőzsdén.

Az arany unciája ma 878,10 dollárba került, de elemzők szerint „a jegyzés bármikor könnyen 1000 dollár fölé kapaszkodhat vissza és tartósan ott is maradhat hosszabb távon” – állítja a GFMS Ltd londoni piackutató társaság. Tegnap a nemesfém árfolyama kéthavi mélységben járt: 865,49 dollárba került egy uncia, ami január 23-a óta a legalacsonyabb érték. Ez a szint 13 százalékkal marad alul a február 20-i 1006,29 dolláros ártól. Mások úgy vélik, hogy az arany rövidtávon nem lesz képes drágulni, és a mostani szint alá kerülhet a jegyzése. „Lelombozott minket, hogy az arany árfolyama a 885 dollár alá került, ez ugyanis a korábbi emelkedő potenciál végét jelzi” – mondja Jordan Kotick, a Barclays Capital globális piacokat követő technikai elemzője. Ebben a negyedévben fokozódik a lefelé ható nyomás a nemesfémen – teszi hozz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.