BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Önerő nélkül nincs lakás

Egyre nagyobb saját erőt kell előteremteniük az ügyfeleknek, ha lakáshitelt szeretnének kapni.

Nem elég, hogy a kormány júliustól eltörli az önerőként is felhasználható szocpolt, a bankok is szigorították a lakáscélú kölcsönök feltételeit. A legmerészebb hitelintézet még a menekülési érték 85 százalékáig finanszírozza ugyan a lakásokat, a legóvatosabb azonban devizahitelnél már csak a hitelbiztosíték 55 százalékáig ad kölcsön.

Az elvárt minimális önrész a fedezetül felajánlott ingatlan forgalomképességétől is függ, vidéken például nagyobb önerőt kérhetnek a bankok. A feltételek szigorodása miatt egyre többen próbálnak pótfedezet bevonásával lakáshitelhez jutni. Ők sem tolonganak azonban a fiókokban, ezért újabban már csak néhány milliárd forintnyi lakáshitelt helyeznek ki havonta a bankok a korábban megszokott 60-80 milliárd helyett.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.