BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

279-re gyengült a forint

Időleges korrekcióba kezdett a forint, amely árfolyama csütörtök délután fél százalékot gyengült vissza az euróval szemben.

A régiós devizapiacot egyfelől a „szárazság” másfelől az enyhén megcsappant kockázat vállalási kedv mozgatja: a zloty és a korona is visszavett az elmúlt két hét nyereségéből. Európa túlnyomó részén – Jézus Mennybemenetele ünnepe miatt - zárva tart a piac, így alacsony forgalom mellett forognak a devizák.

A hazai fizetőeszköz árfolyama 279,04 forintra gyengült vissza a közös pénzzel szemben délután, a tegnapi 275 forintos záró árról. A forint veszít értékéből a dollárral és a svájci frankkal szemben is: előbbi ára 202,76 forintra emelkedett, utóbbi 183,956 forintig drágult.

A forintnál kisebb kilengés mellett, de a vezető kelet közép európai pénznemek is korrigálják az elmúlt hetek nyereségét: a lengyel zloty 1,3 százalékot gyengült 4,4088-as szintre a közös pénz ellenében, míg a cseh korona 0,1 százalékot csúszott vissza 26,873-ra az euróval szemben. Így is kedvenceknek számítanak a piacon a régiós fizetőeszközök, a forint például március 6-a óta 14 százalékot erősödött, míg a zloty ez idő alatt 9 százalékot tudott kapaszkodni – ezzel a két deviza volt a legtöbbet fialó eszköz a feltörekvők között az elmúlt két hónapban – mutatja ki a Bloomberg hírügynökség összegzése.

"Mindezt a globális hangulat mozgatja, a tegnap esti amerikai részvénypiaci esés, és a mai európai visszafogott hangulat miatt elakadt a rizikósabb eszközök felvásárlása” – elemzi Maja Goettig, a Bank BPH varsói szakértője a csütörtöki helyzetet. Emellett a régiós devizák növelni fogják az utóbbi időkben összeszedett nyereségüket. – teszi hozzá.

Optimistábban látja a helyzetet Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője, aki szerint az alacsony fogalom mellett is inkább enyhe korrekcióról van szó. Semmilyen negatív hír nem ütötte ki ezeket a pénzeket, ezért trend fordulóról semmi esetre sem lehet beszélni. Az elemző szerint a forint árfolyama a nyáron a 275-ös szinten fog stabilizálódni, és fokozatos erősödéssel év végéig, akár a 270-es érték alatt is állhat majd a jegyzés. Mindesetre szűkülő – átlag 10 forint szélességű - cikk-cakk mozgásban kapaszkodik majd a magyar fizetőeszköz.

Egy ilyen óvatos, de reális forgatókönyv esetén júniusban kezdhet hozzá a kamatvágáshoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és év végére 8 százalékra eshet az irányadó alapráta Magyarországon.

A pozitív forgatókönyv esetén, jelzésértékű, legfeljebb 25 bázispontos vágásról már a hétfői (május 25) esedékes ülésen is dönthet a monetáris tanács, de ennek most még kisebb az esélye, hiszen látszik, hogy törékeny még a forint – mondja az elemző.

Utóbbi mellett ugyanakkor szólhatnak érvek is – emiatt mindenképpen várható, hogy a tanácsban lesz olyan hang ami a vágás mellett érvel – ilyen érv lehet például, hogy a feltörekvő piacon, nálunk magasabb kockázati besorolású országokban már megkezdődött egy kamatcsökkentési ciklus, például Törökországban, Brazíliában, Romániában és Izlandon is. Az optimistább kalkuláció szerint év végére akár 7,5 százalékra is süllyedhet az alapráta.

A nyugati piac mozgása – alacsony forgalma ellenére – inkább a pesszimistább befektetők hangulatát támogatta: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jelentése a vártnál súlyosabb recessziót jelölt meg, míg a Világ Bank jelentése az unió 10 új tagállamát figyelmezteti: "lassú és fokozatos lesz a gazdasági konvergencia visszaállása.” Az amerikai fizetőeszköz négy hónapos mélységben mozog az euróval szemben: a dollár 1,384 euróért cserél gazdát a bankközi devizapiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.