BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

280 alá is mehet a forint júniusra

Tartja magát a forint az euróval szemben, igaz ehhez a közös pénz mai jelentős gyengülése is kellett. A dollár és a svájci frank ára viszont némileg emelkedett a budapesti bankközi piacon. A lapunk által megkérdezett elemző szerint átmeneti a gyengülés és közép távon a 280-as szint alá tér majd vissza a forint, ez pedig kedvezően hathat a magyar kamatpályára.

 Most még rizikós lenne az alaprátából vágni, de egy jelzésértékű 25 bázispontos csökkentés sincs kizárva a Magyar Nemzeti Bank (MNB) május 25-én esedékes ülésén – mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A hazai deviza árfolyama péntek kora délután 288,70 forintos szinten – a tegnapi záróára közelében) mozgott az euróval szemben.

Tegnap két hetes szintre: 290 forint fölé gyengült a jegyzés, de már délutánra 288-as értékre korrigált a forint. A svájci frank ára 190 forintról emelkedett fel 192,125 forintig pénteken, míg a dollár 210 forintról 213,27 forintra drágult.

Suppan Gergely szerint a ma publikált GDP adatok alig hatnak a régiós devizák mozgására, legfeljebb az euró gyengült a dollárral szemben. A közös pénz 0,5 százalékot gyengült 1,3561-os szintre a zöldhasúval szemben. A lengyel zloty és a cseh korona árfolyama is a tegnap gyenge szintjén mozog: az előbbi 4,4985-ön (tegnap átlépte a 4,5-ös határt), utóbbi maradt 27,044-en.

Suppan Gergely szerint továbbra is törékeny a forint, bár már kevésbé érzékeny a külső hatásokra mint márciusban. Júniusig vissza fog térni a kurzus a 280-as szintre, sőt akár az alá is kerülhet az euró ára, amely a globális részvénypiaci korrekció lefutásától függ leginkább. Az elemző szerint már nem kell 300 forintos euróval számolnunk közép távon sem. Ebben a helyzetben széles terepe nyílhat a kamatvágásnak, amelyet minél előbb, június környékén meg fog kezdeni az MNB.

Suppan szerint elképzelhető, hogy ennek egy jelzésértékű előzetesét látjuk már a most esedékes, májusi döntésnél is, ahol mindenképpen szóba fog kerülni a vágás, és ez 25 bázispontnyi csökkentés nem elképzelhetetlen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.