BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyenge forint tolja az inflációt - Mi mennyivel drágább?

Szakértők egyértelműen a gyenge forint hatására vezetik vissza a várt felett alakuló inflációt. Jelenleg úgy néz ki, még a 2010-es inflációs célt sem sikerül teljesíteni, az idei pedig biztosan elúszik a fogyasztást terhelő adók növelése miatt.

Áprilisban 3,4 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbit, márciushoz képest 0,8 százalékos volt a drágulás – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Előbbi a legmagasabb pénzromlási ütem december óta, de a havi bázisú drágulás is meglepően magas az ilyenkor szokásoshoz képest.

A leginkább ingadozó árú termékek nélkül számított maginfláció 3,2 százalékos volt, mivel az idényáras élelmiszerek egyetlen hónap alatt bekövetkezett 2,9 százalékos drágulását ez nem tartalmazza.

Előzetesen 3 százalék körüli drágulást vártak az elemzők, és csak júliustól számítottak a ráta megugrására.

Egyelőre egyre feljebb kúszik a szakértők várakozása mind a 2009-es, mind a jövő évi áremelkedéssel kapcsolatban, év végére már többen várnak 7 százalék feletti ütemet, így éves átlagban 5 százalékhoz közeli infláció is kialakulhat az idén.

Továbbra is a pénzügyi stabilitást tartja szem előtt a jegybank, de az is látszik, hogy a gyenge forint nagyobb hatással van az inflációra a korábban gondoltnál – vélte Németh Dávid, az ING Bank elemzője. Mindezek miatt nem számít a szakértő arra, hogy meggondolatlan kamatcsökkentésbe kezdene az MNB, amely egyébként már a 2010 végi inflációt tartja szem előtt. A mostani folyamatokból egyébként az olvasható ki, hogy gondok lehetnek jövő év végén is a 3 százalékos céllal, ha addig is 300 forint körül marad az euró kurzusa.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.