BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A stressztesztek miatt újra óvatos a Wall Street

A befektetők szünetet tartanak a tegnapi lelkes vásárlás után és várják, hogy az amerikai pénzügyi kormányzat hivatalosan is nyilvánosságra hozza a bankok állóképességét mérő tesztek eredményeit.

Tegnap elsősorban az ingatlanpiacról érkező jó hírek pezsdítették fel a Wall Streetet, olyannyira, hogy a Dow Jones kétszáz pontos emelkedést könyvelhetett el. Mára a befektetők csöndesen a háttérbe vonultak, aggodalommal figyelve a banki stressztesztek eredményeit, amelyeket csütörtökön hoz nyilvánosságra a pénzügyminisztérium – jelenti az AP.

A piacnyitás előtt a Dow Jones 0,3 százalékot, az S&P 500 0,4 százalékot esett, a Nasdaq 100 0,3 százalékkal maradt tegnapi értéke alatt. A Chevy Chase elnök-vezérigazgatója szerint a tegnapi vásárlás után a befektetők most csendes a profitrealizálást választották.

Örömre kevés az ok, főleg, mert a Wall Street Journal értesülései szerint a 19 tesztelt bank közül tíz "megbukott", vagyis Washington szerint további forrásokra van szüksége. A gyengén szereplő pénzintézetek között emlegetik a Citigroupot, a Wells Fargót és a Bank of Americát. A pénzügyi kormányzat megerősítette, hogy egyetlen nagybankot sem hagynak bedőlni, az elemzők szerint pedig a most nyilvánosságra kerülő tesztek eredményeit már beárazta a piac, egyesek szerint a bejelentés a vártnál nagyobb sokkot okozhat a parketten.

Ennek ellenére a mai lanyhább hangulat lassan két hónapja tartó ralit ellensúlyoz: március 9 óta a Dow Jones 28,7 százalékot, az S&P 500 34,1 százalékot erősített. A befektetők tisztában vannak azzal, hogy a tőzsde általában a gazdasági fordulat előtt mintegy négy hónappal vesz fordulatot. Az elemzők figyelmeztetnek: ennek ellenére a jó hangulat könnyen eltűnhet egy rossz hír hallatán. Ez hamar kiderülhet, a holnap esedékes stressztesztek után pénteken teszi közzé az április munkanélküliségi adatokat a munkaügyi minisztérium.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.