BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A zlotyi rántotta magával a forintot

A kelet-közép európai devizapiacon az összes vezető fizetőeszköz gyengült szerda délután. Elemzők szerint a nyári hónapokban további gyengülés várható, de az év végére alacsonyabb értéken fognak stabilizálódni az árfolyamok. Ma dönt a lengyel jegybank az irányadó kamatrátáról, az elemzők egyöntetű többsége a kivárásra számít.

 A hazai fizetőeszköz árfolyama 0,1 százalékot gyengült 282,14 forintra az euróval szemben. A dollár ára 202,32 forintra, míg a svájci franké 186,139 forintra emelkedett a bankközi devizapiacon. A forint márciusi csúcs magas árfolyamszintjéhez képest 11 százalékot erősödött vissza, mégis az egy évvel ezelőtti értéknél 16 százalékkal gyengébb.

A régiós devizatársak közül a lengyel zloty vezeti a szerdai gyengülést: árfolyama 0,5 százalékot gyengült 4,4418-as szintre az euróval szemben, majd kora délután 4,4322-es értéken stabilizálódott. A cseh korona árfolyama 26,776-ig emelkedett az euróval szemben később 26,738-as szinten járt a kurzus.

Ma dönt az irányadó kamatrátáról a lengyel jegybank, elemzők szerint 3,25 százalékon hagyja a rátát a varsói központ, de év végéig esni fog a lengyel kamatszint. decemberre 3 százalékra süllyedhet az alapráta Varsóban – jósolja a Bloomberg hírügynökség által felmért elemzői vélemény. A hírügynökség másik prognózisa szerint: a magyar alapráta is süllyedni fog, év végén 8,25 százalékos lehet a kamatszint Budapesten.

„A nyári hónapokban fokozódik a nyomás a régiós devizákon, ahogy enyhíteni kénytelenek a monetáris szigoron a térség jegybankjai, de év végére stabilizálódni fognak az árfolyamok” – véli Simon Quijano-Evans, a Credit Agricole Cheuvreux bécsi elemzője.

A lengyel zloty idén 6,2 százalékot gyengült. A Bank Zachodni WBK közgazdászai szerint júniusban kezdődik meg a lengyel kamatvágás. A térség többi devizája közül a román lej 0,1 százalékot gyengült az euróval szemben 4,1220-ás szintre, míg a török líra is 0,1 százalékot veszített értékéből a dollár ellenében: 1,5588-as árfolyamra került a pénznem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.