BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az eufória egyik utolsó állomása lehet a forint száguldása"

Három hónapos csúcsra, 286-os szint alá erősödött a forint az euróval szemben pénteken, ma reggel pedig tartotta eddig megszerzett előnyét a hazai deviza.

Az izmosodás a régiós devizák esetében is lezajlott, ám a mértéke a forint esetében volt a legmarkánsabb (köszönhető ez talán az annak, hogy a forint az elmúlt időszakban alulteljesítő volt és most hozza be a lemaradást, de könnyen lehet, hogy világ piacain uralkodó eufória egyik utolsó állomása lehet a forint száguldása) – írja a Cashline iránytűje.

Kitörő optimizmus jellemezte áprilist! A vezető amerikai tőzsdeindexek rég nem látott emelkedést produkáltak az elmúlt hónapban, a Dow Jones és a Nasdaq 2001 óta a legnagyobb havi emelkedéssel tudott előrukkolni, de ezen is túltesz az S&P 500 index, mivel egy 70 éves csúcsot adott át a múltnak. Szektorszinten a pénzügy volt a húzóágazat a maga 22 százalékos vágtájával, de közvetlenül mögötte ott sorakozik az ipari, nyersanyag és az IT szektor is. De a május is sok izgalmat ígér, egymásnak feszül a tőzsdék két emblematikus figurája, a medve és a bika, és velük együtt számos álláspont, hogy akkor most mi is megy végbe a piacon, folytatódik-e kisebb megszakításokkal az emelkedés, vagy újra erőteljes lefordulás következik, célba véve a március eleji mélypontokat.

Csütörtökre halasztotta az amerikai kormányzat a banki stressztesztek eredményének közzétételét, tovább feszítve így a húrt; nem is beszélve arról, hogy újra csak a transzparencia sérül ezáltal, mert ne gondoljuk azt, hogy a végeredmény bizonyos csoportoknak nem áll a rendelkezésére. Érdemes itt megemlíteni, hogy az érintett bankok már kedden megkapják a hivatalos eredményt.

Ugyanakkor már számos hír röppent fel a múlt hét során is, hogy hat nagybanknak (élükön a Citigroup-pal és a Bank of America-val) biztosan szüksége lesz további tőkeinjekcióra, sőt van már olyan elemző, aki 14 bank esetében vár hasonló lépést. A Financial Times értesülései szerint a Band of America épp azon dolgozik most, hogy 10 milliárd dollár értékben újabb tőkeemelést hajtson végre (a Citi esetében is hasonló számok láttak napvilágot), sőt a nagybankok lobbi erejüket is próbálják csatarendbe állítani, hogy meggyőzzék a kormányzatot, a stressz tesztek borúsabb képet festenek a banki tőkehelyzetről, mint az valójában.

Mindenesetre csak bízhatunk abban, hogy végre valami tisztulási folyamat indul el az amerikai pénzügyi szektorban, mert eddig vajmi keveset láttunk belőle azon kívül, hogy óriásit estek a részvényárfolyamok, és néhányan csődbe mentek, valamint eszméletlen pénzpumpa indult be a kormányzat és a Fed részéről, hogy életet leheljenek a szektorba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.