BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cashline: Nem túl szerencsésen kommunikált a jegybank

Nem túl szerencsés módon kommunikálta a jegybank az középtávú inflációs céllal kapcsolatos változásokat tegnap – írja a Cashline iránytűje.

A szinte titokban közzétett dokumentumok szerint a kormányzat és az MNB módosította a tavaly augusztusban lefektetett alapelveket. Ezek szerint a közép távú inflációs cél meghatározásában a kormányzatnak nem lesz szerepe a jövőben és egyúttal a megállapodásból kikerült az egzakt 3 százalékos inflációs cél (egyelőre megmaradt, mint sarokszám, de későbbiekben könnyebben lehet rajta változtatni). Várhatóan a 3 százalékos közép távú inflációs cél változatlan marad és így érdemi hatása sem lesz a módosításnak, mindazonáltal a lépés kommunikálása nem kifejezetten előnyös a befektetői bizalom kapcsán).

Az MTelekom csütörtök hajnalban teszi közzé negyedéves számait. A piaci konszenzus 65 milliárd forintos EBITDA-val és 20,7 milliárd forintos nettó eredménnyel kalkulál, amelyek kb. 6 százalékos csökkenést jelentenek éves bázison. Emellett némi aggály is lehet a piaci szereplőkben, miután a Deutsche Telekom két héttel ezelőtt tette közzé profitfigyelmeztetését, amely azt a veszélyt hordozza, hogy az MTelekom is hasonló lépésre kényszerülhet (jelenleg a magyar vállalat 1 százalékos árbevétel-csökkenéssel és 1-2 százalékkal alacsonyabb
EBITDA-val számol a tavalyi évhez képest).

Egyre bőszebb a bika, és egyre több shortost öklel fel, de lassan célt ér: egyre több ember bizonytalanodik el, hogy akkor most mégis mi a helyes irány. Eddig sokan próbálták eltalálni a piacok tetejét (hasonló mozgások voltak február-márciusban is, csak akkor a szereplők többsége az aljakat próbálta eltalálni), de a bika csak nem akarta megadni magát, amelyet csak tovább fűtött néhány jó, ugyanakkor elég gyenge lábakon álló makroadat. Már a média is támogatja a burjánzó ralit, egyre több híradásból hallani azt, hogy a nehezén már túl vagyunk, és jöhet a talpra állás, tovább folytatódó eufória a piacokon.

Más kérdés, hogy a fundamentumok teljesen mást mutatnak, és még ha ténylegesen felfelé is van az irány még pár hétig, akkor is szükséges egy gyors tisztulás, mert egyáltalán nem áll egészséges lábakon a mostani emelkedés. Igazából most léptünk abba a szakaszba, amikor az emberek kezdik elhinni, hogy most már további emelkedés jöhet, és fordítanak a pozíciókon, holott ilyenkor lehet a legjobban beragadni azokba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.