BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fék az öngondoskodásnak - Még bizalmatlanabbak vagyunk

Miközben a válság által kísért gazdasági környezet állandó szlogenje lett, hogy az öngondoskodás szerepe felértékelődik, az életbiztosítási díjbevételek látványos zuhanása egyelőre ezt nem támasztja alá.

Igaz, a piac a befektetéshez kötött unit-linked terméktől valóban elmozdult a klasszikus életbiztosítások irányába, ám az emberek biztosítókba (és bankokba) vetett bizalma megrendült, ráadásul – bár csökkent azoknak az aránya, akik bíznak az állami nyugdíjban – a legtöbben nem tudják kiegészíteni majdani jövedelmüket az öngondoskodás révén.

Az Aviva csoport közelmúltban végzett nemzetközi kutatása szerint drasztikusan megnőtt azoknak a száma, akik a válság kitörése óta kevésbé bíznak a megtakarításokkal foglalkozó pénzügyi szolgáltatókban, mint egy évvel korábban. Magyarországon ezt a bizalomvesztést a megkérdezettek csaknem 60 százalékánál tapasztalták, míg a csehek és a franciák fele, a lengyeleknek pedig kevesebb mint a fele áll kevésbé optimistán a szolgáltatókhoz.

Ezzel párhuzamosan a kutatásból az is kiderül, hogy bár általánosságban a magyarok befektetési mentalitása korábban is kockázatkerülő volt, most azonban még óvatosabbak lettek. Magyarországon a rizikót nem vállalók aránya a 2008-ban mért 39 százalékról az idén 46-ra nőtt. Közép-európai szomszédaink valamivel bátrabbak: a lengyelek 34, a románok 37 százaléka állítja, hogy visszafogottabb a befektetései kockázatait illetően.

Megtakarításból ugyanakkor egyre kevesebb van: a megkérdezett magyarok majdnem 50 százaléka ezt a gazdasági hanyatlással, illetve személyes körülményeinek megváltozásával magyarázta, ez utóbbi szintén a válságra vezethető vissza. A többség az állása bizonytalanná válását vagy elvesztését említette az okok között. A magyarok 38, a csehek 41, míg a románok 23 százaléka hivatkozott erre megtakarításai visszafogásának indokaként.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.