BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Forrósodik a hangulat - Új löket a bikapiacban bízóknak

Forrósodik a hangulat. A bikapiacban bízók számára tegnap újabb löketet jelentett a májusi fogyasztói bizalmi index, amely tavaly szeptember óta a legjobb lett, és 2003 áprilisa óta a legnagyobb havi ugrásnak felel meg – írja a Cashline iránytűje.

Természetesen ez tovább fűtötte azon vélekedéseket, hogy a nehezén már túl vagyunk, kezd talpra állni a gazdaság, csak hát érdemes ezen bizalmi index hátterét is megvizsgálni. A felmérést egy elvileg független cég végzi el 5000 amerikai háztartáson, ahol olyan "mélyreható" kérdéseket tesznek fel az embereknek, hogy szerintük milyenek az aktuális üzleti és foglalkoztatási feltételek most, vagy milyenek lesznek a következő hat hónapban, illetve hogyan értékelik a teljes családi keresetet a következő fél évben. A válaszokra pedig háromféle válasz adható: pozitív, negatív vagy semleges; semmi más kommentár.

A kérdésekből is kiderül, hogy ez a felmérés nem egy átfogó elemzésen alapszik, illetve egyáltalán nem reprezentatív mintáról van szó, és ne felejtsük el, hogy a hetek óta a média is tele az optimistábbnál optimistább főcímekkel, amelyek jelentős befolyással bírnak a hétköznapi emberek gondolkodására, akik kevésbé mozognak otthonosan a gazdaság bugyraiban.

Mindenesetre a szünnap után visszatérő amerikai befektetők gyorsan nekirugaszkodtak a piacoknak, amelyek jelentős emelkedést produkáltak, többek közt már a sokadik alkalommal csőbe húzott shortosok pánikzárásainak is köszönhetően.

És amíg marad a mostani túlfűtött hangulat, illetve a némi javulást mutató indikátorok (amelyek velejárói egy jelentős piaci korrekciónak válságok idején), addig óvatosan kell bánni a shortokkal is, hisz benne van még a piacokban az, hogy jó pár hétig megrekednek a mostani szinteken, illetve új lokális csúcsra mennek, ténylegesen kialakítva a bika piac pszichológiáját a fejekben. De minél tovább húzódik ez a folyamat, annál nagyobb lehet majd a kiábrándulás, amikor újra a gazdaság negatívumai kerülnek előtérbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.