BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült az igazság a bankokról - Na és?

Az amerikai pénzügyi kormányzat nyilvánosságra hozta a bankokat ellenőrző, úgy nevezett stressz tesztek eredményeit. Eszerint a tíz legrosszabb helyzetben lévő pénzintézetnek összesen 75 milliárd dollárnyi tőkére van szüksége. Ugyanakkor a rossz eszközök potenciális veszteségei 600 milliárd dollárra rúghatnak.

A stressz tesztek eredményei éles választóvonalat húztak az amerikai bankrendszerben. Egyik oldalon az olyan, erősnek ítélet bankok, mint a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs. A másikon többek között a Bank of America és a Citigroup, amelyek nem bizonyultak elég erősnek – írja a New York Times.

Összességében az eredmény azt sugallja, hogy az amerikai pénzügyi rendszer a vártnál jobb formában van. Ugyanakkor ijesztő, hogy a számítások szerint a tíz vállalat együtt 600 milliárd dolláros veszteséget szenvedhet el. A stressz teszt azt is kimutatta, hogy a teljes hitelállomány 9 százaléka hordoz kockázatot, ez az arány a Nagy Gazdasági Világválság idején mértnél is rosszabb.

Ráadásul az egyik legfontosabb kérdés megválaszolatlan maradt, nevezetesen: mi történik, ha a legrosszabb forgatókönyvnél is rosszabban alakul a helyzet? "Mindenki megkönnyebbülten felsóhajthat. Na és? Ettől elkezdenek hitelezni?" – fogalmazott a Lehman Brothers korábbi munkatársa, a jelenleg független bankvezérként dolgozó Peter J. Solomon.

A bankvezérek ugyanakkor igyekeztek pozitívan értékelni a stressz teszteket. Az elemzőkkel folytatott konferenciabeszélgetések során a jelentést úgy értelmezték, hogy eszerint a bankok egy újabb mélyrepülést is kibírnának. Többen úgy vélték, a szövetségi felügyelet túl pesszimista és ismét szóba került a támogatási pénzek minél gyorsabb visszafizetése.

"A tervünk, hogy a lehető leghamarabb kitegyük az államot a bankunkból" – mondta a Bank of America elnöke. A Wells Fargo elnök-vezérigazgatója is kijelentette, hogy szerintük nincs szükségük plusz forrásra. A tesztet átvészelő Goldman Sachs és a JP Morgan máris visszaadná a korábban kapott 10 milliárd dolláros állami pénzt. Másképp reagált a Citigroup: vezére, Vikram Pandit közölte, hogy folytatják az elsőbbségi részvények normál papírokra történő cseréjét. A végrehajtást követően az állam 34 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik majd a Citiben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.